Politieke beschouwing begroting 2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – In onze abonnementen vrijdageditie is zoals gebruikelijk het verslag van de gemeenteraad opgenomen. Omdat de Begrotingsbehandeling 2017 veel artikelen opleverde, is een deel van de politieke beschouwingen in deze dinsdag-editie geplaatst. Veelbelovend en prettig noemde Rein Osinga (fractie VVD) in zijn beschouwing donderdagavond dat de begroting evenwichtig tot stand is gekomen. Dat er nieuwe zaken kunnen worden opgepakt en dat de lokale belastingen zoals afgesproken in het coalitieakkoord slechts trendmatig zijn verhoogd met zelfs een kleine verlaging van de rioolbelasting.

Door Jaap Ruizeveld

Het ambitieuze Smart Water-project een gedurfde, gezamenlijke aanpak, waarin de Federatie van Ondernemersverenigingen het voortouw neemt. Osinga wees vervolgens op de uitspraak van de Hoge Raad ten aanzien van de recreatieparken die onder het woningtarief OZB gaan vallen, hetgeen voor de gemeente negatief kan uitvallen. Verheugd is de fractie over de groene cijfers in de jaar- en meer jaren rekeningen. De inzet van 800.000 euro uit de bestemmingsreserve Sociaal Domein behoeft een opmerking. Nu blijkt dat er geld op deze post overblijft lijkt een iets ruimhartiger omgaan met de regeling op zijn plaats. Niet hoopgevend noemde Osinga de ontwikkelingen bij nv Delta. Nu rijkssteun uitblijft zullen de aandeelhouders de rekening gepresenteerd krijgen. Zorgen zijn er ook over de financiële ontwikkeling bij de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs. Al jarenlang zijn er tekorten en is het eigen vermogen aanzienlijk geslonken. Het Bedrijvenpark Oostflakkee blijft ook voor de VVD een zorgenkindje. De fractie hoopt dat met de slogan Bouwend aan nu en later daadwerkelijk invulling kan worden gegeven aan het realiseren van nieuwe woningen en daarmee ook het aantrekken van nieuwe bewoners voor het eiland.

Gered door de gong                                                                                                                        

Willy Heintjes (fractie VKGO) memoreerde dat de uitkering uit het gemeentefonds een prettig windje in de rug bleek en dit keer gunstig is uitgevallen. Een sluitende begroting maar alleen in 2017 door 8 ton euro uit de geoormerkte post Sociaal Domein te halen. VKGO wijst op de thuiszorg-medewerkers die onder grote druk staan. De ziekteverzuimcijfers zijn aanzienlijk hoger dan het gemiddelde. De fractie vindt dat hier een maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt voor het college. Aandacht voor het menselijk aspect. Voorgesteld wordt met een drempel van 2 uur te starten zodat er in alle rust door de thuiszorg aan een schoon huis kan worden gewerkt. Ook wordt gevraagd om meer ruimte voor de respijtzorg. Zorgen zijn geuit over het ziekteverzuimpercentage bij de gemeentelijke organisatie. Waarom is er nog geen knelpuntennotitie aangeboden? Kritisch oordeelt de fractie over de buitendienst en haar medewerkers. De mannen beschikken over afgeschreven materiaal, kunnen hun werk niet goed doen en deze aspecten geven in de begrotingen een vertekend beeld. Het totale bedrag aan leges gaat omhoog constateert VKGO. Daarbij zitten ook de leges van de windmolens. Maar wij missen de revenuen uit de wind in het meerjarenoverzicht, aldus Heintjes. Er is meer geld te halen uit het winddossier herhaalt de fractie. Zeker in de Noordrand. Afsluitend stelt de fractie dat informatie ontbreekt over beschikbare bedragen vanuit de IRP's. Waar worden die aanbesteed of krijgt de gemeente amper nog iets?.

Meer Respijtzorg                                                                                                                                

Op de Dag van de Mantelzorg besteedde Robert van Papeveld (CDA-fractie) een belangrijke passage van zijn beschouwing aan het Sociaal Domein. Aan de mantelzorgers en hun zware taken. Als blijkt dat het voor hen niet is in te vullen dienen wij klaar te staan om deze zorg tijdelijk over te laten nemen door anderen. Nu bieden wij respijtzorg voor maximaal 3 etmalen per week. Conform de beleidsregels. Het CDA vindt dit te beperkt. Wil de mantelzorger de nodige rust geven. Daarom wil men verruiming van de mogelijkheid om 1 keer per jaar maximaal 7 etmalen aaneengesloten respijtzorg te bieden. Financiële dekking hiervoor is het reguliere wmo-budget. De eenmalige onttrekking uit de reserve sociaal domein om de begroting sluitend te maken is verdedigbaar stelt de fractie. Onderwerpen worden benoemd die in moties vervolgens aan de orde zijn gesteld. Zoals voor het Inspiratiecentrum Brouwersdam en voor de mogelijkheid om identiteitsbewijzen vanuit de gemeente aan aanvragers op te sturen. Daarmee een bezoek aan het gemeentehuis onnodig te maken. Het gezamenlijk optrekken met de ondernemers in het Smart Water-project is ook voor het CDA een positieve ontwikkeling. Het biedt kansen. Opgenomen in de economische transitiemonitor. De inzet van het college in deze economische innovatie juist de fractie toe. Tenslotte noemde Van Papeveld de parkeervoorzieningen centrum Ouddorp en duurzaamheid. De fractie vindt de Goudsmiene niet de meest logische parkeerplek en adviseert het college ook te kijken naar de voormalige locatie van de Rabobank-vestiging. In samenwerking met wellicht de nabij gelegen kerk zijn hier wellicht ook parkeermogelijkheden. Het college wordt tenslotte gestimuleerd in haar ambities om de gemeente in 2020 energieneutraal te laten zijn. De inspanningen ook op het gebied van duurzaamheid zijn niet gering, stelt het CDA.