Afbeelding
Foto:

Aantal slachtoffers in verkeer blijft stijgen

GOEREE-OVERFLAKKEE- Bij het aanbieden van de Verkeersveiligheidsmonitor 2015 stelt het college van b. en w. dat dit registratie-document over enkele jaren een belangrijk richtinggevend hulpmiddel wordt voor het gemeentelijk verkeersveiligheidsbeleid. Hoewel de registratie na 2014 sterk is verbeterd en de monitor 2015 een realistisch beeld geeft van de verkeersveiligheid op Goeree-Overflakkee is het nog niet raadzaam jaarcijfers met elkaar te vergelijken en daaruit conclusies te trekken. De enige overeenkomst betreft het aantal verkeersdoden. En niet het aantal ongevallen dat heeft plaatsgevonden.

Door Jaap Ruizeveld

In 2015 waren er 70 personen bij een verkeersongeluk betrokken. Kijkend naar 2014 (toen 48) is het aantal slachtoffers in het verkeer dus verder toegenomen naar 70. Een direct aanwijsbare oorzaak voor deze stijging is niet gegeven. In algemener zin wordt gesteld dat de rijsnelheid een belangrijk aandachtspunt is en dat bestuurders zich tijdens het rijden vaak met andere zaken bezig houden. Dit leidt tot onoplettendheid en of inschattingsfouten. De vier dodelijke slachtoffers in 2015 vielen op de Kabbelaarsbank/Ouddorp, in de polder op de Philipshoofjesweg, de Tilsedijk tussen Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel en op rijksweg N59.

Geen black spots

Nagegaan is of er concentraties van ongevallen zijn. Dit blijkt niet het geval. De ongevallen zijn verspreid gebeurd over heel het eilandelijk gebied. Uit de monitor zijn geen zogenaamde black spots naar voren gekomen. Belangrijk aandachtspunt is de kruising Rottenburgseweg/Doetinchemstraat in Middelharnis waar regelmatig ongelukken met vaak materiƫle schade plaatsvinden. Deze kruising zal in het VCP Middelharnis-Sonmelsdijk op veiligheid en vormgeving worden onderzocht.