Ontvangst van de delegatie bij architect/ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg in Ouddorp. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Ontvangst van de delegatie bij architect/ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg in Ouddorp. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

Greenpoint is september 2017 operationeel

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Ga ons helpen. Wij hebben u nodig". Dit gerichte signaal klonk maandagmiddag aan het eind van een werkbezoek dat een delegatie Tweede Kamer- en Statenleden van de VVD bracht aan ons eiland. Op uitnodiging van het lokale VVD-bestuur en de raadsfractie Goeree-Overflakkee onder leiding van Rein Osinga. Een goed getimed programma waarin op twee locaties, in Ouddorp en in Oude-Tonge, informatie over talrijke actuele en innoverende projecten aan de orde kwam. Een marketing-overzicht met headlines die het eiland perfect op de kaart zette. Daarnaast inzoomend op details. Met inleiders die, zo bleek uit de reacties van de bezoekers, een verhelderend beeld gaven van de voortrekkersrol die Goeree-Overflakkee op talrijke terreinen met een eigen regie inmiddels inneemt.

Door Jaap Ruizeveld

Architect/ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg presenteerde in zijn kantoor aan de Ouddorpse Haven het project Scharrezee en informeerde over ontwikkelingen op en rond de Brouwersdam en het toekomstige Brouwerseiland. In Oude-Tonge was het de beurt aan Tonnie van Peperstraten die aan de Tonisseweg het VVD-gezelschap van begin tot eind boeide met 'zijn' Greenpointproject. Informatie over duurzaamheid. De route die gevolgd wordt richting productie en gebruik van waterstof.

Steuntje in de rug

Het uitnodigend lokaal VVD-bestuur (Ellen Nijssen) en raadsfractieleden Rein Osinga, Addy Reijerkerk en Henk van der Meer) kon deze middag mede met support van twee collegeleden (partijgenoot Marnix Trouwborst) en CDA-collega Arend-Jan van der Vlugt, ook gedocumenteerd sterk inzetten op vraagstukken die een extra steuntje in de rug prima kunnen gebruiken. De gastheren en dames trokken alles uit de kast om het werkbezoek ook tot een zinvolle invulling te brengen. Alles kwam vlot aan de orde. Rijksweg N59, de maatregelen die de visserij hinderen (zoals de aanlandplicht). De problematiek rond het op diepte houden van het Slijkgat als toegangsroute naar de Stellendamse haven. Van cruciaal economisch levensbelang voor scheepswerven, visserij, school en toeleveringsbedrijven. De waterkwaliteit in de Grevelingen en de stappen die nog gezet moeten worden om een gat in de Brouwersdam te kunnen maken waarin dan een Getijdencentrale past. Ook veel informatie en toelichting over de ontwikkelingen rond het Smart Waterproject en uiteraard de schijnwerper op het energie-neutrale eiland in 2020.

Ondersteuning

De Kamerleden Barbara Visser, Mark Harbers, Foort van Oosten, Ronald van der Linde en stagiair Axel Vos en Statenlid Mirjam Nelisse toonden niet alleen hun belangstelling voor de stappen die door gezamenlijke inzet van bestuurders en ondernemers in diverse sectoren op het eiland zijn en worden gezet. Uit aanvullende vragen bleek bereidheid om ook steun te bieden aan de geëtaleerde onderwerpen. Dit wellicht mede ook invoelend tegenover de megaklus die het eiland moet realiseren met de 225 MW aan Windenergie.

Rijksweg N59

Op vragen van onze krant aan Kamerlid Barbara Visser over de zo sterk gewenste aanpak van de verkeersveiligheid van de N59 gaf zij aan het ongeduld te kunnen begrijpen." Echter er zijn recent wel degelijk belangrijke stappen gezet. De veiligheid en bereikbaarheid van deze rijksweg N59 zijn nu als aandachtspunt voor onderzoek op de agenda geplaatst. Dat is winst. In het voorjaar 2017 wordt een en ander concreter en kan de Kamer via een motie een oproep richten tot het Kabinet om een besluit (met financiële ondersteuning) over het onderwerp te nemen".

Greenpoint

Tonnie van Peperstraten presenteerde in Oude-Tonge, namens de Van Peperstraten Group, het 100% duurzame totaalconcept Greenpoint. Een ontwikkeling vanuit Oude-Tonge die op logistieke knooppunten door heel Nederland ontwikkeld wordt. CO2-neutrale complexen die gekoppeld zijn aan duurzame tankstations met alternatieve brandstoffen. Een project dat nog niet eerder is gerealiseerd. De Group brengt voor iedere Greenpoint-locatie mogelijkheden en wensen in de omgeving in kaart. Dit in nauwe samenwerking met overheden, projectontwikkelaars, het bedrijfsleven en burgers. Vervolgens krijgt elke locatie een unieke combinatie van voorzieningen. Bijvoorbeeld een hotel, restaurant of truckerscafé. Elke Greenpoint is weliswaar anders, maar het uitgangspunt is overal hetzelfde: Revolutionair en zoals gemeld volledig duurzaam.

Ontwikkeling

Voor wat Goeree-Overflakkee, Oude-Tonge als punt met waterstof-tankstation, betreft gaat Van Peperstraten er vanuit dat een en ander in september 2017 operationeel zal zijn. Het is de bedoeling dat 6 bussen op het eiland en in de regio op waterstof gaan rijden en in Oude-Tonge dan kunnen tanken. Greenpoint is de power to energy. Ingezet wordt om waterstof ook in te zetten voor het vrachtverkeer op de weg, het scheepvaartverkeer, het openbaar vervoer, de landbouw en ook voor het particulier- en zakelijk autoverkeer. In januari 2017 begint de bouw van het tankstation in Oude-Tonge. Uitgebreid schetste Van Peperstraten het transitieplan dat juist ook voor de landbouw grote mogelijkheden zal inhouden. Hij sprak daarbij over duurzame circulaire en innovatieve landbouw op het eiland. Met onder andere brandstof voor drones die bemesting op akkers kunnen uitvoeren.