Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Humor en gezelligheid bij het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee

GOEDEREEDE – André Kastelein heeft er ook dit jaar weer zin. Hij zorgt ook deze keer weer voor de samenstelling en de presentatie van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee dat donderdagavond 24 november wordt gehouden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Het langzamerhand tot een traditie verheven Groot Dictee wordt dit jaar voor de negende keer gehouden. Werd het Dictee aanvankelijk door verschillende personen vanuit de organiserende Rotary-afdeling gepresenteerd, tegenwoordig dicteert André Kastelein het zelf. "Dat werkt toch beter". Het samenstellen van het dictee is vanaf het begin, in 2008, in zijn handen. Hij is overigens geen lid van de Rotary, maar van de Lions Club.

Hij klopt op zijn binnenzak waarin het dictee is opgeborgen: "Het dictee is af. Misschien nog wat bijschaven en even Anneloes Hoff -zij controleert mijn dictees altijd op eventuele onvolkomenheden- laten lezen, maar dan ben ik er klaar voor". Met veel enthousiasme vertelt André, in het dagelijks leven docent Nederlands aan de Prins Mauritsscholengemeenschap, over het dictee.

André legt uit dat een goed en geslaagd dictee moet voldoen aan de volgende voorwaarden: Het moet een doorlopend verhaal zijn; er dient humor in te zitten; het is ook belangrijk dat het een actueel onderwerp behandelt en het vierde criterium is dat "niemand het foutloos moet kunnen schrijven. Ook het dictee van dit jaar zal aan deze criteria voldoen", glundert Kastelein.

Over het laatst genoemde criterium vult André aan dat wat hem betreft zijn dictee niet is geslaagd als er vier á vijf deelnemers nul fouten hebben. "Dan is het dictee te gemakkelijk geweest". Het dictee van 2015 handelde over het dubbelportret van Rembrandts notabelen Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit. Menig deelnemer vond dit dictee wel erg pittig en sommigen vonden het zelfs 'te moeilijk'. André heeft deze geluiden ook gehoord en hij belooft glimlachend dat dit dictee 'iets minder' moeilijk zal zijn. "Maar het moet natuurlijk ook niet te eenvoudig worden".

Hoewel vorig jaar het dictee bijna honderd deelnemers telde blijken er toch nog mensen te zijn die schroom hebben om zich op te geven. Evenals de organisatoren van het dictee wijst André erop dat het er vooral om gaat dat het gezellig is. Zeker zal dit zijn als men zich aan gaat melden als groep namens families, gezinnen, bedrijven of instellingen. Er worden zelfs gratis drankjes en hapjes verstrekt!

Doordat tegenwoordig er maar weinig meer 'met de hand' geschreven wordt en men over het algemeen gebruik maakt van computers, tablets en smartphones, lijkt een goede kennis van de spelling van de Nederlandse taal niet meer zo belangrijk. Als je niet meer weet hoe een woord geschreven moet worden, wordt al vlug de spellingscontrole gebruikt. Toch heeft André Kastelein niet het gevoel dat het nu zo bar slecht gesteld is met de kennis van de Nederlandse taal onder jongeren. Er is volgens hem wel een tendens dat men zich er niet meer zo over opwindt of iets nu met een 't', 'd' of 'dt' dient te worden geschreven. Hij is dan ook blij dat er ook dit jaar waarschijnlijk weer een aantal leerlingen van de RGO en de Prins Maurits mee zal doen. "De collega's van de scholen lieten het op een enkele uitzondering na wel afweten". Maar hij hoopt wel dat dit jaar ook zijn collega's de uitdaging van het Dictee aan willen gaan. "Als je wilt kun je het volledig anoniem schrijven".

Op de vraag of hij zelf een dergelijk dictee foutloos zou doen, antwoordt André dat dit "absoluut niet het geval zou zijn. Ik zou zeker niet bij de winnaars horen".