Afbeelding
Snoeiwerk rond de molen van Dirksland.

Snoeien en zagen om de molenbiotoop te verbeteren

DIRKSLAND – Een molen moet kunnen draaien, vrij op de wind, ongehinderd door bouwwerken in de omgeving, bomen, coniferen, et cetera. Zo nu en dan is een snoeibeurt rond de molen nodig, soms moeten er bomen worden geveld. Op Goeree-Overflakkee zijn, als onderdeel van de landelijke Natuurwerkdag, rond de molens van Stad aan 't Haringvliet en Dirksland de nodige werkzaamheden uitgevoerd. Dat was op zaterdag 5 november.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Natuurwerkdag is altijd de eerste zaterdag van november. Jong en oud kunnen die dag met onder andere de zaag, de snoeischaar en de hark aan de slag om het landschap een opknapbeurt te geven. Meestal gaat het om kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet. De coördinatie van de Natuurwerkdag in Zuid-Holland was in handen van Landschap en Erfgoed Zuid-Holland.

De eilandelijke Molenstichting had twee onderhoudsklussen aangemeld – de molens van Stad en Dirksland – en voor beide locaties hadden zich vijf tot zes mensen opgegeven. Zij kwamen zaterdag in actie om de molenbiotoop te verbeteren en de directe omgeving van de molen op te knappen. Landschap en Erfgoed Zuid-Holland had gezorgd voor gereedschap.

In Stad, waar ook enkele kinderen actief waren, ging het in de eerste plaats om het onkruidvrij maken van het toegangspaadje naar de ingang van de molen. Rond een uur of halftwaalf begon het flink te regenen en zetten de natuurwerkers een punt achter hun werkzaamheden.

In Dirksland, rond korenmolen De Eendracht, bestonden de activiteiten vooral uit het snoeien van het omliggende groen en het verwijderen van klimop. De gemeente, die de molenbiotoop bewaakt, was voorafgaand al met een grote heggenschaar in de weer geweest en draagt ook zorg voor het verwijderen van het groenafval.

Wind nodig

Molenaar Arjan Mackloet is blij met de opschoonactie rond De Eendracht. "Om de molen te laten draaien, heb je wind nodig. Als er te veel bomen of andere dingen in de weg staan, is er onvoldoende wind. Eigenlijk moet je twee keer per jaar aan de slag met het groen, net zoals in je tuin."

Dan kunnen de molens goed draaien, zoals het hoort. Volgens Corstiaan Kleijwegt, voorzitter van de Molenstichting, die ook de snoeischaar ter hand nam in Dirksland, 'stofferen' de molens het eiland. "Ze bepalen het landschap van Goeree-Overflakkee voor een groot deel. En als ze draaien is het helemaal feest…"

De Molenstichting beheert bijna alle molens op het eiland. Dat kost veel geld, zeker als er verrassingen opdoemen. Dat gebeurt regelmatig. Ook bij De Eendracht. Molenaar Mackloet: "Kijk, er zit een gat in de staart. Daar moet wel wat aan gedaan worden, want met de staart draai je de kop van de molen. Daar komt nogal wat kracht op te staan." In Dirksland staan nog meer uitgaven op het programma, want onlangs is de inventaris van de voormalige maalderij in Ooltgensplaat hierheen verhuisd met de bedoeling om die in De Eendracht weer op te bouwen.