Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Een helpende hand van de hovenier

NIEUWE-TONGE – Een grote verrassing voor Adrie van Brussel. "Ik wist er niks van", zegt de inwoner van Nieuwe-Tonge terwijl hovenier Dieko van Groningen druk in de weer is in zijn voortuin. Die tuin – en de achtertuin niet minder – had zich de laatste jaren ontwikkeld tot een soort rimboe. Via de actie Hovenier Helpt is alles weer netjes en bovendien onderhoudsvriendelijk gemaakt.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Hovenier Helpt is een initiatief van TuinKeur, een landelijke koepel van hoveniersbedrijven, die het belangrijk vindt dat er meer tuinplezier komt in Nederland. TuinKeur ziet graag meer groen én meer maatschappelijke samenwerking. Via de actie Hovenier Helpt kunnen mensen die een helpende hand kunnen gebruiken in hun tuin, onverwacht een hovenier op de stoep krijgen. Gratis en voor niets. De hovenier is aan het werk gezet na een aanmelding van een bekende. In het geval van Adrie van Brussel was het zijn dochter die een helpende hovenier wist te charteren.

Dat was Dieko van Groningen, die werkt bij Herweijer Tuintechniek. "Wij doen voor het eerst mee met de actie Hovenier Helpt. Het is een maatschappelijke actie die past bij ons bedrijf. We doen elk jaar wel een project met maatschappelijke waarde. Denk aan werkzaamheden bij een verzorgingshuis, voor de kindertuin van het ziekenhuis of bij instellingen als Refugium en Sjaloom Zorg. Zo laten we zien dat we sociaal betrokken zijn", aldus Pieter Herweijer.

Een Hovenier Helpt-klus duurt niet langer dan een dag en wordt betaald door het hoveniersbedrijf. In dit geval dus Herweijer Tuintechniek. Bij Adrie van Brussel ging het om het verwijderen van onkruid en andere wildgroei, maar ook om het saneren van een verwilderde buxushaag en drie weinig florissante bloembakken. "In plaats van het heggetje zet ik een hekje neer", zegt de hovenier tussen het kappen, snoeien, sjouwen en bosmaaien door. "Dat is onderhoudsvriendelijker."

Adrie van Brussel kijkt goedkeurend naar alle activiteiten in zijn tuin. "Ik heb wel de wil, maar niet de energie", verklaart hij het ontstaan van de mini-rimboe. "Ik ben een beetje laks geworden." Dieko van Groningen gaat vol energie door met zijn werk. Hij heeft al een aanhangwagen vol tuinafval verzameld. En dan moet de achtertuin nog onder handen worden genomen. "We fleuren de boel lekker op", lacht hij. "Iemand helpen, dat geeft een goed gevoel."

Voor de actie Hovenier Helpt ontving TuinKeur in totaal 250 aanmeldingen. Daarvan zijn er zeventig geselecteerd. Daarmee zijn dus zeventig hulpbehoevenden in Nederland geholpen met het onderhoud van hun tuin.