De tien leerlingmediatoren van cbs Het Kompas. Foto: Adri van der Laan
De tien leerlingmediatoren van cbs Het Kompas. Foto: Adri van der Laan Foto: Adri van der Laan

Leerlingenmediatoren zorgen voor een 'Vreedzame School'

STELLENDAM – Vrijdag was er even tijd voor een officieel moment op de CBS Het Kompas. Een tiental leerlingen zetten hun handtekening onder een document. Hiermee werd de school tien mediatoren rijker in het kader van 'De Vreedzame School'.

Twee jaar geleden is men op Het Kompas begonnen met het lesprogramma De Vreedzame School. Tijdens de lessen, afgestemd op de verschillende groepen van het onderwijs, worden de leerlingen opgeleid om op een goede manier om te gaan met conflicten. Met als uiteindelijk doel: ontstane conflicten op te lossen en vooral conflicten te voorkomen. De leerlingen krijgen tijdens de lessen verschillende onderwerpen te behandelen. Natuurlijk toegespitst op hun leeftijd. Zo bespreekt men de manier hoe men met elkaar omgaat en hoe men over andere praat. Het resultaat is dat vrijdag tien mediatoren konden worden aangesteld. Zij kregen een diploma uitgereikt. Hiermee zijn ze officieel leerlingenmediatoren. Zij hebben om de beurt 'dienst' en zijn ook via een hesjes herkenbaar als mediator. Leerlingen die een conflict hebben met elkaar kunnen de mediator inschakelen. De bedoeling is dan dat er erger kan worden voorkomen.

Bij de uitreiking van de diploma gaf Monique van Leeuwarden namens de 'De Vreedzamel School' een korte uitleg over het project. Zij heeft de adspirant mediatoren begeleid naar hun diploma. Aan de hand van filmpjes waarin praktijkvoorbeelden werden nagespeeld werd teruggekeken op de afgelopen tijd. Uit de interviews met de leerlingenmediatoren bleek dat vooral het voorkomen en omgaan met conflicten belangrijke onderdelen zijn van de lesstof.

Meer informatie is te vinden op www.devreedzameschool.nl