Het organiserende Comité van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee van de Rotary Club GO: van links naar rechts; Flip Bokelaar, Greet de Kooning-Hommes, Leo Verdonck, Bram Cornelissen, Wim Sloven. Simone Jordaan en Klaas van Kralingen mede organisatoren ontbreken op de foto.
Het organiserende Comité van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee van de Rotary Club GO: van links naar rechts; Flip Bokelaar, Greet de Kooning-Hommes, Leo Verdonck, Bram Cornelissen, Wim Sloven. Simone Jordaan en Klaas van Kralingen mede organisatoren ontbreken op de foto. Foto: Adri van der Laan

Gezelligheid en teamspel bij Groot Dictee Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – De voorbereidingen voor het Groot Dictee Goeree-Overflakkee zijn in volle gang. De inschrijving van deelnemers en werving van sponsoren en vrijwilligers is in volle gang. Het team dat namens de Rotary Goeree-Overflakkee zorgdraagt voor de organisatie is enthousiast en hoopt op een geslaagde avond.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Donderdagavond 24 november zal samensteller en presentator André Kastelein de eerste zin presenteren van het dictee. De locatie is dit keer de aula van de Prins Mauritsscholengemeenschap in Middelharnis. Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee wordt dit jaar voor de negende keer gehouden. Volgens de organisatie is het uniek in de regio.
Greet de Kooning en Leo Verdonck maken deel uit van het organiserend comité. Zij geven graag nadere toelichting op het inmiddels traditioneel geworden evenement. Men doet er alles aan om het Dictee ook dit jaar weer te laten slagen.
Het aantal deelnemers aan het Dictee zit de laatste jaren weer in de lift. Vorig jaar konden er maar liefst 90 deelnemers worden verwelkomd in de aula van de RGO en de organisatie hoopt dat dit jaar het getal kan worden overtroffen. Greet de Kooning denkt dat een aantal mensen de drempel voor het meedoen aan het dictee als te hoog ervaren. Sommigen vinden het eng om mee te doen en vinden zichzelf niet zo geschikt ervoor. Weer anderen denken dat ze af zullen gaan als de uitslagen worden gepresenteerd. Dit laatste hoeft geen beletsel te zijn. "Alleen de uitslagen van de winnaars worden bekendgemaakt. Verder kan men anoniem deelnemen aan het dictee. Op het ingevulde papier hoeft alleen het tafelnummer worden ingevuld en dat wordt niet geregistreerd".

Gezelligheid

De avond waar op papier de degens worden gekruist is niet een bijeenkomst waar vooral ernst en stilte heerst. "Behalve het zuchten en steunen onder het Dictee, dat hoort er nu eenmaal bij, wat op zichzelf al wat ludieks heeft, wordt er ook vaak gelachen. De tekst van André Kastelein staat hier garant voor. De avonden zijn gewoon gezellig", aldus Greet de Kooning. Vooral na het dictee als de correctoren aan de slag gaan kunnen onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door leerlingen van de Prins Maurits, nagepraat worden en de ervaringen gedeeld.
Toeschouwers zijn natuurlijk ook welkom om het evenement bij te wonen. "Immers hoe meer zielen, hoe meer vreugd". Inschrijven voor het Dictee kan als persoon, maar de organisatie zou het fijn vinden als zich ook teams aanmelden. Bedrijven, instellingen, serviceclubs of verenigingen zouden zich aan kunnen melden. Wat het allemaal natuurlijk nog wat spannender maakt. Natuurlijk zijn gezins- of familieteams ook welkom. En ook hier geldt "Meedoen is belangrijker dan winnen".

Sponsoring

De organisatie is nu op zoek naar sponsoren. Bedrijven kunnen het dictee sponsoren voor een bedrag van € 120,- of als hoofdsponsor € 500,-. Afhankelijk van hun bijdrage kunnen zij drie tot vijf (van hun) mensen aan het dictee laten deelnemen.
Zoals we al eerder in deze krant berichtten is het goede doel van dit jaar een bijdrage in de realisering van een luistertuin bij de Goereese Toren. Volgens de organisatoren levert deze luistertuin een belangrijke bijdrage om te genieten van een stukje cultureel erfgoed. "En taal is eigenlijk ook een cultureel erfgoed en daarom sluit het goede doel goed aan bij het dictee".

In kader:

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 24 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement regelmatig over het dictee. Deze eerste keer is er ruimte voor de organisatie. Een volgende keer komt de auteur van het dictee, André Kastelein. Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee 2016 vindt plaats in de aula van de Prins Maurits, aan de Koningin Julianaweg 57 in Middelharnis. De zaal is open vanaf 19:00 uur. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar rotaryclubgoereeoverflakkee@gmail.com. Deelname kost € 15,- aan inschrijfgeld en daarnaast wordt van de deelnemers verwacht dat ze een bedrag van € 20,-- als bijdrage voor het goede doel overmaken. U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL97RABO0341620475 (ten name van Rotaryclub Goeree-Overflakkee, o.v.v. Groot Dictee) of contant betalen aan de zaal.