De sprekers en organisatoren: V.l.n.r.: Nysje Oomkes, Kim Vervloed, M. Nieuwman (diëtiste), Joyce Moerkerken, Wendy v.d. Weerdt, Paul Buijs, Carlijn Appel (Dynamic Motion), Boudewijn v.d. Aarsen en B. Moerkeren (optometrist, ontbreekt op de foto).
De sprekers en organisatoren: V.l.n.r.: Nysje Oomkes, Kim Vervloed, M. Nieuwman (diëtiste), Joyce Moerkerken, Wendy v.d. Weerdt, Paul Buijs, Carlijn Appel (Dynamic Motion), Boudewijn v.d. Aarsen en B. Moerkeren (optometrist, ontbreekt op de foto). Foto: Adri van der Laan

Tips voor diabetespatiënten

DIRKSLAND – Waar kun je als diabetespatiënt zelf mee aan de slag? Dat was het thema van de eerste informatieavond voor mensen met diabetes mellitus die BENU apotheek Dirksland op 25 oktober hield in zorgcentrum De Geldershof. Er kwamen circa veertig mensen op de bijeenkomst af. Apotheker Boudewijn van den Aarsen en assistente Joyce Moerkerken, een van de organisatoren van de avond, spreken van een geslaagde en informatieve bijeenkomst. De na afloop verspreide enquête wijst uit, dat de bezoekers dat ook vinden.

Door Kees van Rixoort

"We hebben het in het verleden wel eens meer gedaan, maar toen ging het in de eerste plaats om de aandoening en de medicatie. Nu stond de avond helemaal in het teken van wat je zelf kunt doen", zegt Joyce Moerkerken, die de avond samen met haar collega's Nysje Oomkes en Kim Vervloed heeft georganiseerd. "Denk aan het controleren van de ogen, voeding en voedingssupplementen, en bewegen. Daarom waren er een optometrist, een diëtiste en een sportschool aanwezig om uitleg te geven. Klapper van de avond was wel toen Sportschool Dynamic Motion iedereen letterlijk in beweging kreeg."
Bewegen is belangrijk omdat het de glucosewaarden in het bloed naar beneden kan brengen. Maar het is wel zaak dat je een goed beeld hebt van die waarden voordat je gaan sporten. Bij bepaalde waarden is het verstandig om niet te sporten. Ook hierover kregen de bezoekers van de informatieavond uitleg. De waarden van twee deelnemers, die voor en na het sporten geprikt hadden, bewezen dat bewegen een positief effect kan hebben. Overigens hadden alle bezoekers hun glucosemeter meegebracht om te laten controleren.

Volgens apotheker Boudewijn van den Aarsen is het niet vreemd dat de apotheek zo'n bijeenkomst organiseert. "Op zo'n avond kunnen we ook laten zien dat we het belangrijk vinden om niet alleen aan medicatie te denken, maar dat het ook belangrijk is om zelf positieve dingen voor je aandoening te doen. Het is mooi dat deze bijeenkomst zo goed is ontvangen. Verder was de samenwerking met de optometrist, de sportschool, diëtiste en de pedicure, die ook aanwezig was, heel plezierig."
Er is reden genoeg om nog eens zo'n informatieavond te organiseren, mogelijk in combinatie met andere apotheken, zodat meer diabetespatiënten er baat bij kunnen hebben. Een avond voor mensen met astma/COPD behoort ook tot de mogelijkheden.