Kees Lambert en Thijs Abresch poseren samen met de leerlingen in hun nieuwe shirts. De foto is gemaakt door Rob Smeets.
Kees Lambert en Thijs Abresch poseren samen met de leerlingen in hun nieuwe shirts. De foto is gemaakt door Rob Smeets. Foto: Adri van der Laan

Nieuwe shirts voor leerlingenorkest Vooruit

OUDE-TONGE – De leden van het leerlingenorkest van muziekvereniging Vooruit werden afgelopen donderdag allemaal in nieuwe shirtjes gestoken. Deze werden geschonken door Lambert Kozijnen en Constructie-en machinebouw Abresch. Als dank voor dit mooie gebaar kregen de eigenaren van deze bedrijven, Kees Lambert en Thijs Abresch, een mooi mini privéconcert voorgeschoteld. Dit werd door de heren heel erg gewaardeerd. "We dragen onze plaatselijke muziekvereniging een warm hart toe en vinden het fijn om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren", was het commentaar.

Door Mirjam Terhoeve

Thijs Abresch is voorstander van maatschappelijk ondernemen en draagt op deze manier graag zijn steentje bij. Kees Lambert vind het vooral belangrijk dat de jeugd van de muziekvereniging wordt ondersteunt. Als er genoeg leerlingen zijn en blijven is dat een mooie garantie voor de toekomst van de vereniging. Hij zei daarom te hopen dat het orkest zich blijft profileren in het dorp om zodoende meer kinderen enthousiast te maken voor de muziek.

Publieksprijs

Het leerlingenorkest, wat onder leiding staat van Machiel de Kruijf, telt momenteel zo'n 15 kinderen. Zij hebben allemaal eerst een opleiding gehad bij de muziekschool 'Muziekgebouw GO'. Als ze een bepaald niveau hebben bereikt, kunnen ze plaatsnemen in het orkest. Naast de eigen concerten wordt er ook regelmatig opgetreden samen met de leerlingen van muziekvereniging W.M. van der Harst uit Ooltgensplaat en die van de Sir Oliversband uit Den Bommel. Ook van dit samenwerkingsorkest is Machiel de Kruijf, de dirigent. Het idee is ontstaan vanuit de Muziekschool. Dit initiatief werd goed ontvangen door de muziekverenigingen. Ondanks het verdwijnen van de oude muziekschool zijn alle betrokkenen eensgezind positief. Het orkest is blijven bestaan en de onderlinge muzikale contacten werpen hun vruchten af. Onlangs is er meegedaan aan de audities voor de Rabobank Cultuurprijs en daarmee heeft het orkest nominaties veroverd voor zowel de publieksprijs als de jong talentprijs. Voor de eerstgenoemde prijs wil het orkest zoveel mogelijk stemmen binnenhalen. Secretaresse Tonny Smeets hoopt dan ook dat vele mensen het orkest zullen steunen. "Dat kan nog tot en met 9 november via de site van de gemeente Goeree-Overflakkee", zegt ze. "Op donderdag 10 november 2016 vindt de feestelijke uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs, de Jongtalentprijs en de Publieksprijs plaats in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk."

Instrumenten

De muziekvereniging of eigenlijk Fanfareorkest Vooruit is de bedrijven zeer erkentelijk voor het gebaar. "Ook wij krijgen te maken met het dichtdraaien van de subsidiekraan en elke bijdrage is welkom", vertelt penningmeester Gerard van der Velde. "Instrumenten zijn duur. Niet alleen de aanschaf, maar ook het onderhoud ervan. In principe krijgen alle leerlingen een instrument in bruikleen. Dat is bij de contributie inbegrepen." "Samen met het bestuur wordt gekozen voor een muziekinstrument uit dat beschikbaar is en nodig is in het orkest", vult Tonny Smeets aan. "Als er een lesplaats beschikbaar is wordt de leerling aangemeld bij de Stichting Muziekonderwijs Oostflakkee om lessen te volgen bij bevoegde muziekdocenten. Als het even kan, gebeurt dit gewoon hier in Oude-Tonge. Na een periode van lessen volgen kan de leerling plaatsnemen in het leerlingenorkest dat repeteert op donderdagavond van 18.30 uur tot 19.28 uur in de aula van CBS de Bron aan de Melkweg."
De leerlingen van het fanfareorkest zijn binnenkort te bewonderen als onderdeel van het Samenwerkingsorkest tijdens de Culturele week in Ooltgensplaat. Dit optreden vindt plaats op donderdag 24 november om 20.00 uur. Toegang 5,-. Verder ook op het IJsselmondefestival in Heerjansdam, de kerstvolkszang in Oude-Tonge en niet te vergeten het 'kerstachtig' concert op 17 december aanstaande in CBS 'De Bron'. Iedereen is hierbij van harte welkom, de toegang is gratis.
Meer informatie is te vinden op de site www.fanfareorkestvooruit.nl.