De spelers bij de setting van het toneel. Foto: Julian Villerius
De spelers bij de setting van het toneel. Foto: Julian Villerius

Sommelsdijkse Grensgevallen

Sommelsdijk – De afgelopen Maand van de Geschiedenis stond in het teken van 'Grenzen'. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee sloot zaterdag deze maand af met de toneelvoorstelling 'Grensgevallen'.

Door Julian Villerius

De grens tussen Holland en Zeeland keerde even terug op het eiland. Sommelsdijk was tot 1805 een Zeeuwse enclave op het Hollandse Goeree-Overflakkee. Met een komische toneelvoorstelling werd deze situatie van twee eeuwen terug nagespeeld.
Het luchtige stuk, geschreven door Pau Heerschap en Wim van Ham, gaat over twee grenswachten die hun brood verdienen door zoveel mogelijk geld af te troggelen van passanten die de grens over willen, naar Zeeland. De geruchten over een samenvoeging van de twee 'steden' Middelharnis en Sommelsdijk verontrusten hen zeer. Als de grens wordt opgeheven, zijn de grenswachten hun werkgebied kwijt en dat willen ze natuurlijk niet.
In totaal werd het stuk drie keer opgevoerd. "Dit vonden we een mooie afsluiting van de Maand van de Geschiedenis", besluit Pau Heerschap. Tevens is hiermee het museumseizoen van het Streekmuseum afgesloten. In maart 2017 start het nieuwe seizoen.
Bekijk ook het filmpje op fb.com/eilandennieuws.