Een impressie van Brouwerseiland. (Zeelenberg Architectuur)
Een impressie van Brouwerseiland. (Zeelenberg Architectuur) Foto: Martijn de Bonte

Ontwerp bestemmingsplan voor Brouwerseiland komt ter inzage

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op de lijst Mededelingen van de raadsvergadering Goeree-Overflakkee prijkten donderdagavond de informatieve brief van het college met het eindverslag van de werkgroep Surfspot Brouwersdam en de bijbehorende documenten en memo's. Zoals bekend wil Brouwerseiland bv de Middelplaathaven (grondgebied Schouwen-Duiveland) aan de binnenzijde van de Brouwersdam herontwikkelen tot een kwalitatief hoogwaardig, duurzaam en innovatief concept, waarin diverse functies samenkomen. Zoals dag- en verblijfsrecreatie, nautische voorzieningen, visserij en natuur- en landschapsontwikkeling en duurzaamheidsmaatregelen.

Door Jaap Ruizeveld

Om dit project mogelijk te maken dient het bestemmingsplan te worden aangepast. Samen met andere besluiten wordt, onder coördinatie van Schouwen-Duiveland het proces in één procedure begeleid. Naast de ruimtelijke procedures stelde de gemeenteraad van Schouwen in een motie in 2014 vast dat de kwaliteiten van de surfspot aan de Brouwersdam behouden moeten blijven. Een groot deel van de surfspot ligt binnen de grenzen van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Zorgvuldig

Volgens leden van de in 2014 gevormde werkgroep, met vertegenwoordigers van de surfers, het zeil- en surfcentrum, Recron Zeeland, de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, GZH-schap, het watersportverbond en Brouwerseiland bv - onder leiding van een onafhankelijke voorzitter - is het Surfspot-overleg, zorgvuldig doorlopen. In de raadsvergadering van Schouwen-Duiveland is recent op 20 oktober met een stemverhouding 16 - 5 vastgesteld dat de resultaten van het windonderzoek en de mogelijke compensatiemaatregelen voor de surfoever de verdere uitwerking en realisatie van Brouwerseiland niet in de weg staan.

Onderzoeken

Het besluit van de raad is o.a gebaseerd op onderzoeken door gerenommeerde bureaus. Een eerste windonderzoek in 2014 door Royal Haskoning en een uitgebreider tweede windonderzoek door Peutz in 2016. Daarnaast nog een gebruikersonderzoek van de surfbaai door RHO (2016), en een onderzoek door ZKA naar de effecten van Brouwerseiland op de economische waarde van Brouwersdam en Surfbaai. De overall conclusie van dat rapport was dat de Brouwersdam met de komst van Brouwerseiland in positieve zin verandert als toeristisch-recreatieve (dag) bestemming. Het college van Schouwen-Duiveland is daarom, op basis van de meest actuele planning van de coördinatieprocedure voornemens het ontwerp bestemmingsplan Brouwerseiland in het vierde kwartaal 2016 (in principe begin november) ter inzage te leggen. Samen met onder meer de omgevingsvergunning bouwen voor de hotelunits en de recreatiewoningen.

Zienswijzen

Vanaf augustus tot half september hebben de ontwerpbesluiten op de aanvraag in het kader van de Natuurbeschermingswet en de Ontgrondingswet ter inzage gelegen. Alle zienswijzen worden door de gemeente Schouwen-Duiveland gebundeld en ter behandeling voorgelegd aan de betrokken overheden (provincie Zeeland en Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland). De zienswijzen worden betrokken bij de definitieve besluiten die communicatief (opnieuw ter inzage) worden bekendgemaakt. Recent heeft de GroenLinks-fractie in de Staten van Zeeland opnieuw bedenkingen geuit over de ontwikkeling van Brouwerseiland. Gedeputeerde Staten veegden een eerder signaal van deze fractie, over onjuistheid van de gevolgde procedure, van tafel.