Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Met drie sterren behoort GO-Classic tot de Nederlandse toertochtentop

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met drie sterren van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) behoort de GO-Classic tot de top van de georganiseerde toertochten in Nederland. Het Flakkeese wielerevenement ontving de derde ster na de vierde editie van de GO-Classic, in september. Dat geeft het eerste lustrum – op 9 september 2017 – extra glans en waarschijnlijk nog meer deelnemers.

Door Kees van Rixoort

De eerste GO-Classic was in september 2013. Toen Ada Grootenboer het startschot gaf, was dat haar eerste officiële handeling als burgemeester van Goeree-Overflakkee. Het evenement trok meteen circa zeshonderdvijftig deelnemers. Een jaar later groeide de toertocht door de eilandelijke polders naar achthonderd fietsers. In 2015 verschenen dik negenhonderd fietsers aan de startstreep en tijdens de vierde aflevering, in september 2016, passeerde de teller de duizend.

Vanaf het begin organiseert de Stichting GO-Classic, ontstaan als sportief initiatief vanuit de Rotary Goeree-Overflakkee, de toertocht onder de vlag van de NTFU. Daarmee is de GO-Classic een van de 2500 evenementen die jaarlijks onder NTFU-vleugels plaatsvinden. De NTFU heeft een sterrensysteem ontwikkeld om al die toertochten te markeren. Hoe beter de organisatie, faciliteiten, veiligheid, routebeschrijving en service, hoe meer sterren. Het maximum is drie. De NTFU beoordeelt een en ander onder meer met behulp van 'mystery guests'. De GO-Classic begon direct met twee sterren en heeft er nu dus een derde bij gekregen.

Het bestuur van de Stichting Go-Classic is uiteraard zeer content met de derde ster. "Maar vijftig van de 2500 toertochten die onder de vlag van de NTFU worden gehouden, hebben drie sterren. Dat is 2 procent. De GO-Classic behoort tot de Nederlandse top. Dat is heel bijzonder", aldus de bestuurders Jan van der Slik, Jan Verhage, Bram Cornelissen en Claude Holewijn.

Succesfactoren

De derde ster is een beloning voor een nog betere organisatie, faciliteiten als een bewaakte fietsenstalling en een consequente focus op "veilig, veilig, veilig". Dat zijn belangrijke succesfactoren voor de GO-Classic. Maar, stellen de bestuurders, het succes is in de eerste plaats te danken aan het enthousiasme van de organisatoren en de 140 vrijwilligers, die overslaat op de deelnemers van de toertocht en de sponsoren, die veelal ook hun klanten laten meefietsen op Flakkee.

Daar komt nog bij dat de aanwezigheid van Leontien van Moorsel, die de GO-Classic min of meer geadopteerd heeft, altijd veel losmaakt. Een deel van de opbrengst van de toertocht – afkomstig uit inschrijfgelden en vooral sponsorbijdragen – gaat jaarlijks naar de Leontien Foundation. Daarnaast kiest de organisatie elke aflevering een goed doel, veelal in de regio. Zo fietsten de deelnemers bijvoorbeeld geld bij elkaar voor het RTM-Museum, Sempre Crescendo, SLOGO en de restauratie van de juunrenne in Ouddorp.

Goede doelen die zelf ook vaak weer een steentje bijdragen tijdens de GO-Classic. Zo trad Sempre Crescendo op, maakte SLOGO een reportage van de toertocht en leverden de mensen van de juunrenne hand- en spandiensten. Naast de inzet van onder meer de leerlingen van het Edudelta College, die zorgen voor de catering, de gemeente en het waterschap Hollandse Delta, dat ervoor zorgt dat het hele parcours geveegd is. Dat is nog een flinke klus, want de toerfietsers kunnen kiezen uit 70, 115 en 150 kilometer.

Behalve de derde ster van de NTFU, was er nog een mooie opsteker voor de GO-Classic. Het evenement ontving de Regio Award van Rotary Nederland: een bedrag van duizend euro. Dat geld is direct doorgeschoven naar de Voedselbank Goeree-Overflakkee. Op 29 november maakt de Stichting GO-Classic bekend wat de opbrengst is van de vierde GO Classic. De afsluitende avond vindt plaats in het Diekhuus.

Foto's Wim van Vossen.

Afbeelding