De plaats aan de voet van de Goereese toren, waar de luistertuin zal worden gerealiseerd.
De plaats aan de voet van de Goereese toren, waar de luistertuin zal worden gerealiseerd. Foto: Adri van der Laan

Luistertuin Goereese Toren goede doel bij Groot Dictee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee is inmiddels een traditie geworden. Donderdag 24 november zullen de potloden weer geslepen worden en zowel ervaren als minder bedreven dicteebeoefenaars zullen in alle stilte de degens kruisen. De voorbereidingen zijn in volle gang en inmiddels is het goede doel waar de opbrengst naar toe gaat bekend.

Door Adri van der Laan

Rotary Goeree-Overflakkee is ook dit jaar weer de initiatiefnemer van het Groot Dictee dat deze keer in de ontmoetingsruimte van de Prins Maurits scholengemeenschap gehouden gaat worden. Als goede doel waar de opbrengst van het Dictee naar toe gaat is dit jaar gekozen voor een bijdrage in het realiseren van een luistertuin bij de Goereese Toren.

Beheerder van de monumentale toren in Goedereede is de Stichting Goereese Gemeenschap. Secretaris van deze stichting, Ineke Dolieslager, legt graag uit wat de bedoeling van deze luistertuin is. Er worden op de beiaard van de toren het hele jaar door concerten gegeven. "Bezoekers van de toren willen dan graag een plaats waar ze even kunnen zitten om de klanken over zich heen te laten komen. We zijn al een poosje bezig om een gelegenheid te creëren waar men ongestoord van het carillonspel kan genieten." De ruimte aan de oostkant van de toren, tussen de toren en de kerk, is hiervoor een uitstekende plaats. Deze ruimte is afgescheiden door een stenen muur en een ijzeren hek. Het is de bedoeling dat hier bankjes worden geplaatst, zodat men in alle rust naar de verrichtingen van de beiaardier kan luisteren.

Het aanleggen van een dergelijke luistertuin is niet zo ingrijpend. Meer ingrijpend is het om een doorgang te maken vanuit de toren naar de te realiseren luistertuin. Vroeger was de ruimte waar nu het Torenmuseum is gevestigd open en kon men gewoon onder de toren doorlopen. Na de grote restauratie is de ruimte afgesloten en is ook de vloer opgehoogd. De oorspronkelijke torenvloer lag wel ruim een meter lager dan de huidige vloer. Een klein gedeelte is hier nog van te zien als men het museum binnenkomt, er is daar een diep gat naast de nieuwe vloer. "Soms kan dat, vooral voor kinderen, gevaarlijke situaties opleveren. Het is nu de bedoeling om vanaf de oorspronkelijke vloer via een trap een doorgang in de houten buitenwand van de toren te maken. Via een deur die gemaakt is van staal en hout kan men dan in de luistertuin komen." Volgens Ineke Dolieslager zal deze luistertuin in een behoefte voorzien "want tijdens een carillonconcert vragen bezoekers regelmatig of er ergens een plaats is waar men kan gaan zitten om te luisteren."

De Stichting Goereese Gemeenschap is dan ook heel blij dat de eilandelijke Rotarians ervoor hebben gekozen om de opbrengst van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee voor 'hun' luistertuin te bestemmen. .

De realisatie van de luistertuin zal ongeveer € 20.000,- excl. BTW kosten. Een groot deel hiervan zal uit subsidies bekostigd kunnen worden. Maar er blijft nog een bedrag over om zelf te financieren en de mensen van de Stichting Goereese Gemeenschap hopen dat de 'opbrengst' van het Grote Dictee Goeree een belangrijke bijdrage kan leveren om de financiering rond te krijgen.

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 24 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement regelmatig over het dictee. Deze eerste keer is er ruimte voor het goede doel. Een volgende keer komen de auteur van het dictee, André Kastelein, aan bod en enkele deelnemers. Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee 2016 vindt plaats in de aula van de Prins Maurits, aan de Koningin Julianaweg 57 in Middelharnis. De zaal is open vanaf 19:00 uur. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar rotaryclubgoereeoverflakkee@gmail.com. Deelname kost € 15,- aan inschrijfgeld en daarnaast verwachten wij van u een bedrag van € 20,-- als bijdrage voor het goede doel. U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL97RABO0341620475 (ten name van Rotaryclub Goeree-Overflakkee, o.v.v. Groot Dictee) of contant betalen aan de zaal.