Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Geurrituelen bij De Wereldwinkel

Branden van wierook en kruiden, is een eeuwenoude traditie, zo oud als de mens en oorspronkelijk bedoeld voor religieuze doeleinden. Tegenwoordig gebruiken we ze (gewoon) om ons huis van een heerlijk aangename geur te voorzien en om je geest tot rust te laten komen.

Wierook van Gaia's incense

De wierook die je in de Wereldwinkel kan kopen zijn van het merk Gaia's incense. De kleinschalige productieruimte waar Gaia's wieroken worden gemaakt, staat in een achterstandswijk van de Indiase stad Puducherry. Het leven in dit gebied is erg zwaar en het doel van Angel is om hier zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Angel heeft negentien mensen in dienst, waarvan zestien vrouwen zijn. Het maakproces van wierook is van oudsher een handmatig proces. Een onderzoek van een Indiase vakbond voor vrouwen heeft hier onderzoek naar gedaan en geconcludeerd dat het ongezond is om de hele dag met de hand wierook te rollen. Denk hierbij aan ernstige klachten aan de wervelkolom en artrose. Recentelijk is de producent daarom volledig overgestapt op machinale hulpmiddelen bij het rollen van wierook. Dit zijn kleine machines ter grootte van een naaimachine die met de hand bediend en gevuld worden. De basis van Gaia's incense zijn natuurlijke houtpoeders en geen houtskool-poeder, wat bij veel wieroken wel het geval is. De ingrediƫnten zijn volgens de strenge standaards van de IFRA (The International Fragrance Association) gemaakt. Tevens zijn de wieroken gecontroleerd op de afwezigheid van de schadelijke stoffen benzeen en tolueen.

Palo Santo

Palo Santo is een magische boom die groeit aan de kust van Zuid-Amerika. Het hout wordt gewonnen door het sprokkelen van afgevallen takken en dode bomen. Pas na het afsterven, en na nog eens 4 tot 10 jaar rijping, krijgt het hout zijn karakteristieke werking en geur. Hierdoor heeft het geen zin om levende bomen te kappen. De producent krijgt een eerlijk loon en er worden nieuwe bomen aangeplant. De rijke geur helpt je om negatieve energie te verwijderen, waardoor je meer ruimte krijgt. Daarnaast ruikt het ook gewoon heel lekker. De Wereldwinkel verkoopt Palo Santo in de houtvorm en als huisparfum.

Wereldwinkel Goeree-Overflakkee, Zandpad 134, 3241 GX Middelharnis