De N59 op een archieffoto.
De N59 op een archieffoto. Foto: Martijn de Bonte

Wethouder Marnix Trouwborst: "Het is nu of nooit"

Vervolg van de voorpagina

Ook is het een belangrijke economische ader waarvoor doorstroming van het verkeer cruciaal is. Wij willen graag dat het rijk er geld voor gaat uittrekken en met ons het plan ook verder wil uitwerken. Het is eigenlijk een aanbod aan de minister om met ons aan de slag te gaan", zei de gedeputeerde. De beide wethouders namen vervolgens de eerste versies in ontvangst.

Toelichting

Portefeuillehouder Trouwborst zei dat donderdag 13 oktober een belangrijke dag is. "Jarenlang is er, al vanuit de vorige gemeenten, geijverd om verbeteringen voor deze weg te verkrijgen. Er is geïnvesteerd in tijd en energie om dit te bewerkstelligen. Er zijn sociaal maatschappelijke argumenten aangereikt. Er is uitgebreid en diepgaand onderzoek verricht met centraal daarin de verkeersveiligheid. En al kan men cijfers op een verschillende wijze interpreteren, wij moeten helaas constateren dat er op de N59 veel dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Wij willen omvorming, verbetering van deze situatie. Daarom het huidige plan, waarin naast duurzaamheid over de volle breedte alle thema's zijn aangestipt die hier op deze weg van toepassing zijn".

We bereiken iets

"De gemeenteraden van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee zijn bereid om er gelden in te stoppen. Voorfinanciering. Ik wil de minister wel eens horen of zij er ook nu nog niet mee aan de slag wil gaan. We wachten het af", zei Trouwborst. Zijn collega Jacqueline van Burg (Schouwen-Duiveland) onderstreepte deze woorden. "De verkeersveiligheid is het allerbelangrijkste, maar de bereikbaarheid, de economische factor en de doorstroming staan hoog op onze agenda. Het gaat hier om één van onze meeste belangrijke toegangswegen". Van Burg benadrukte de goede samenwerking tussen provincies en gemeenten in het project. We gaan iets bereiken. De Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas was niet bij het lanceringsmoment aanwezig, maar vermeld werd dat ook hij het plan volledig onderschrijft.

Opnieuw

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de betrokken gemeenten, onder leiding van Marnix Trouwborst, met support vanuit de provincies, aan de bel trekken voor aandacht voor rijksweg N59. Een uitgebreide deputatie maakte toen - met rapporten en documenten onder de arm – haar opwachting bij de Vaste Kamercommissie in de Tweede Kamer. Dat leek op het eerste gezicht op een matige ontvangst. Desgevraagd zei de wethouder nu op deze reactie: "Ik onderschrijf niet helemaal de mening dat onze presentatie deze zomer matig is ontvangen. Vijf politieke fracties waren in Den Haag toen aanwezig. Alle andere partijen hebben onze rapporten gekregen. En er is vervolgoverleg geweest met woordvoerders van de beide regeringspartijen. Ook volgde nog een werkbezoek vanuit de VVD naar ons eiland en is de PvdA-fractie van aanvullende informatie voorzien. We zien dat veel tijd geld en energie is gestopt in het N59-onderwerp. Wij komen nu op het punt dat het Nu of Nooit is. En wij gaan er vanuit dat het Nu is", aldus Trouwborst.