Mogelijk gezondheidsrisico's bij gebruik rubberkorrels

Gemeentelijke aanbesteding project kunstgrasvelden nog in voorbereiding

GOEREE-OVERFLAKKEE – Landelijk, regionaal en ook op ons eiland is veel commotie ontstaan naar aanleiding van de inhoud van het tv-programma Zembla, gevolgd door perspublicaties, over de ernstige twijfels die er zijn over een rapport van het RIVM (2006) waarin wordt gesteld dat spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels geen of nagenoeg geen gezondheidsrisico's geeft. Dit terwijl uit ander extern onderzoek zou blijken dat in rubberkorrels (recyclede banden) giftige en kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen (zink, lood en kwik).

Door Jaap Ruizeveld

Minister Schippers van Volksgezondheid blijft vooralsnog achter het RIVM-rapport staan. Wel heeft zij aangegeven dat dit instituut op korte termijn, nog dit jaar, het eerdere onderzoek dient uit te breiden. Er een stapje bovenop moet zetten, om in een aanvullend document conclusies te onderbouwen en meer bewijzen en zekerheden aan te dragen. Behalve de minister hebben ook de GGD Rotterdam-Rijnmond en de Vereniging Sport en Gemeenten dit standpunt ingenomen. Landelijke ophef, maar ook op het eiland. Niet verwonderlijk dat afgelopen donderdag bij een presentatiebijeenkomst van de gemeenteraad over een heel ander thema: Internetverbindingen in het buitengebied, portefeuillehouder Trouwborst door veel verontrustte politieke fracties werd benaderd over de vraag hoe het gemeentebestuur staat in dit onderwerp. Concreter of er al een aanbesteding is gepland voor aanleg in 2017 van de 17 kunstgrasvelden. Dit als uitvoering van het genomen raadsbesluit.

Nog in voorbereiding

Ongetwijfeld komt in de raadsvergadering van aanstaande donderdagavond het onderwerp via mondelinge vragen ook nog wel aan de orde. De wethouder heeft op de gemeentelijke site, in een schriftelijke reactie aan de raad en in de media al uitleg verstrekt over de stand van zaken. "De gemeente volgt nauwlettend de berichtgeving en adviezen op dit gebied van instanties als KNVB, RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten en zal een verstandige keuze maken. De volksgezondheid staat daarbij voorop. De gemeenteraad heeft 5.3 miljoen euro gereserveerd voor de aanleg van kunstgrasvelden. Ik ben bereid daar 300.000 euro extra voor te reserveren als duurdere alternatieven veiliger blijken. Nogmaals benadrukt Trouwborst dat wat de gemeente betreft het RIVM leidend is. Wij zitten nog maar in de voorbereidingsfase van een aanbesteding".

Aanvullende vragen

Op vragen van onze krant stelt de gemeente: "De aanbesteding zal vermoedelijk eind van dit jaar of begin 2017 in de markt wordt gezet. De aanbesteding omvat dan, zoals in afstemming met de raad is gesteld, alle betrokken voetbalverenigingen op het eiland. DVV'09 en DBGC, die eerder zouden worden voorzien van een kunstgrasveld, worden in het totale pakket opgenomen. De kosten die deze clubs, op basis van eerdere afspraken, al hadden gemaakt bij het ombouwen van hun velden worden door de gemeente gecompenseerd, zo heeft het college besloten.

Verstandig kijken

Wethouder Trouwborst heeft in een uitzending van RTV Rijnmond gesteld dat er op dit moment nog tijd is om verstandig te kijken en te informeren wat er kan en moet gebeuren bij de aanleg van de kustgrasvelden op het eiland. Hetzij met gebruik van rubberkorrels of met andere materialen, zoals kurk en kokos of kunststofkorrels. Een beslissing is op dit moment nog niet aan de orde. De gemeente zal geen onverstandige dingen doen, zei de portefeuillehouder in de uitzending.

KNVB

Opvallend is dat de KNVB inmiddels zelf in Zeist een kunstgrasveld heeft aangelegd waarin geen rubberkorrels (recyclede banden), maar speciaal kurk en kokos is verwerkt. En dat deze zelfde bond clubs heeft geadviseerd van kustgrasvelden weer terug te gaan naar de gewone grasvelden. Een woordvoerder van de KNVB gaf in het tv-programma aan dat er twijfels zijn of het RIVM-rapport destijds wel breed en zorgvuldig genoeg is uitgevoerd om tot de door haar gepresenteerde visie van 'veilig' te komen. Inmiddels hebben hoogleraren verbonden aan universiteiten in Maastricht en Utrecht hun zorgen geuit over het destijds voor RIVM uitgevoerde onderzoek. Dit onder andere vanwege het zeer beperkte aantal deelnemers en onderzochte urinestalen. Daaruit kunnen geen conclusies worden getrokken. Zolang er onzekerheid bestaat over gezondheidsrisico's, twijfels niet onderbouwd zijn weggenomen en er onvoldoende gegevens zijn omtrent veiligheid, pleiten de hoogleraren voor terughoudendheid/niet spelen op genoemde velden. Enkele clubs in het land hebben het afgelopen weekeind voorlopig hiertoe besloten.