Charlene Hersman wint de cheque.
Charlene Hersman wint de cheque. Foto: Adri van der Laan

Helga van Leur tijdens klimaatcollege:

'Het evenwicht is verstoord en er is nog lang geen nieuwe balans'

SOMMELSDIJK – "Wie staart er wel eens naar de wolken? Staren en fantaseren is zo goed voor je brein. Voor dingen die zwaar zijn zie je opeens een oplossing. Dus: ga staren naar de wolken en fantaseren." Bij een les horen huiswerkopdrachten en bij het klimaatcollege van Helga van Leur was dat niet anders. Ze had er nog een: "Ga na wat je belangrijk vindt in je leefomgeving, Wat behouden zou moeten blijven. Waar word je heel blij van? Is dat een dikke auto? Of toch iets anders? Vraag het ook aan je partner, je ouders, je kinderen."

Door Kees van Rixoort

Het was wel duidelijk waar weervrouw Van Leur, vrijdagavond op uitnodiging van Deltawind in De Staver, naartoe wilde. Niet voor niets sloot ze af met een oude wijsheid: 'Wij hebben de aarde niet geërfd van onze voorouders, maar te leen van onze nazaten.'

In het voorafgaande klimaatcollege, dat ruim een uur duurde en begon met de leuze 'Vandaag heeft u morgen in handen', had Van Leur een duidelijk beeld geschetst van de opwarming van de aarde en de gevaren daarvan. Dat deed ze pakkend, nu en dan zeer beeldend en ook met de nodige humor en psychologische overwegingen. "Als de zon uit gaat, hoe lang duurt het dan voordat wij dat merken? Acht minuten. Dan gaat het licht uit en wordt het heel koud."

De RTL-weervrouw sneed niet alleen de zon aan, maar ook de atmosfeer die ons in leven houdt met behulp van broeikasgassen, waaronder koolstofdioxide (CO2). "Een soort deken die ervoor zorgt dat het 's nachts niet te koud wordt en overdag niet te warm." Prima, maar dan komt het: "De CO2 is tussen 1850 en nu met 45 procent toegenomen. Alsof je 80 kilo weegt en morgen wakker wordt met een gewicht van 120 kilo… Het gaat zó snel. Wat doen de oceanen, wat doen de planten? Het evenwicht is verstoord en er is nog lang geen nieuwe balans. De huidige CO2-uitstoot is de hoogste in 66 miljoen jaar tijd. Dat is wel heel veel. Ach, de aarde draait toch gewoon door? Maar je voelt op je klompen aan waar het probleem ligt: we hebben die aarde nodig. Ga je die verstoren en wordt het 80 graden warmer, dan blijft er niet veel over. Wij ook niet."

Doen we niets, dan blijven de temperaturen en de zeespiegel stijgen en zijn de gevolgen dramatisch. Van Leur, die ook de migratie als gevolg van droogte noemde, pleitte daarom voor het gebruik van milieuvriendelijke energie. "Dan kunnen we blijven genieten van de aarde." Bijna terloops liet ze zien dat er op Goeree-Overflakkee relatief veel wind is, meer dan in de Randstad bijvoorbeeld. "De wind is al heel lang onze vriend. Windmolens horizonverontreiniging? Het is maar net waar je aan gewend bent." Het eiland kreeg een pluim omdat het zo actief is op het gebied van duurzaamheid en groene energie. "Jullie zijn een voorbeeld voor de rest van Nederland."

Onze kwetsbaarheid verkleinen, dat is volgens Van Leur de sleutel voor de toekomst. "En die hebben we in eigen hand." Laat de initiatieven maar komen. Ga staren naar de wolken, ga fantaseren, ga uitvinden wat het belangrijkste is. En doe wat.

Challenge

Na het klimaatcollege, door Deltawind bedoeld om te inspireren en te stimuleren om tot actie over te gaan, ging de bijeenkomst verder met een duurzame challenge: jongeren op Goeree-Overflakkee kregen de uitdaging om met goede ideeën te komen om hun omgeving te verduurzamen. Charlene Hersman uit Dirksland won die wedstrijd met een idee om de bezorging van postpakketjes door één bedrijf te laten uitvoeren, met elektrische bestelwagens. Ze kwam op het idee toen ze vijf verschillende busjes voor de deur zag staan. "Eén bedrijf is duurzamer." Charlene won een cheque van 500 euro. De jury noemde de ondernemerskoepel FOGO als partner om het idee verder uit te werken.

Een eervolle vermelding was er voor Team Edudelta, een zestal jongens, dat gebruikt plastic wil toepassen als grondstof (draad) voor 3D-printers. Het team kreeg van de jury de tip om het plan verder te ontwikkelen en een volgende challenge weer mee te doen.

Helga van Leur poseert met een deel van het publiek.
Helga van Leur aan het woord.