Wethouder Gerrit de Jong en de MTB-ers brengen een toost uit na de onthulling van het informatiebord. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Wethouder Gerrit de Jong en de MTB-ers brengen een toost uit na de onthulling van het informatiebord. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Routebord MTB-track officieel onthuld

OUDE-TONGE – Onder toeziend oog van zo'n 40 mountainbikers onthulde wethouder Gerrit de Jong vorige week woensdagavond het routebord van de MTB-track in Oude-Tonge, wat is geplaatst bij het parkeerterrein van sportpark 'De Koepel'. De Jong liet vervolgens zien dat hij terecht de wethouder van sport is, door samen met de leden een deel van de route te rijden.

Door Mirjam Terhoeve

Al enige jaren zijn er op Goeree-Overflakkee een aantal MTB-tracks (routes) van zo'n vijf kilometer lang, die door enthousiaste vrijwilligers zijn aangelegd en worden onderhouden. Dit alles in goed overleg met de gemeente en grondeigenaren. Er zijn tracks in Ouddorp, Dirksland, Middelharnis en Oude-Tonge. De fietsliefhebbers die hier gebruik van maken hebben zich verenigd in een club genaamd MTB Flakkee. Een bijzondere club, want iedereen kan lid worden, maar er wordt geen contributie geheven. Enkele malen per week rijden de leden gezamenlijk hun rondje naar en door de verschillende tracks.

Vriendenclub

Leo van Driel spreekt echter niet van een sportclub, maar van een grote vriendenclub. "Iedereen kan bij ons aansluiten. Heel eenvoudig via de site. Wij vragen geen contributie, maar de deelnemers zijn wel verplicht om een helm te dragen, als ze van de tracks gebruik maken. Er is geen bestuur, maar enkele mensen treden op als commissieleden en fungeren min of meer als aanspreekpunt. Ieder dorp heeft zo zijn eigen commissie. Maar als er iets gedaan moeten worden, dan kunnen we rekenen op ieders hulp. Juist omdat we een vriendengroep zijn, hebben we altijd genoeg mensen om de tracks te onderhouden. Gezamenlijk pakken we het nodige snoei- en maaiwerk aan, maar ook creëren we zelf nieuwe obstakels door gebruik te maken van de natuurlijke materialen, die ter plaatse voorhanden zijn, zoals takken en boomstammen. Benodigde grond om heuveltjes te maken krijgen we veelal van de gemeente. Door dit alles bij elkaar is het mogelijk om zo min mogelijk kosten te maken".

Routeborden

Dit jaar heeft de club een mooi bedrag als subsidie van de gemeente gekregen om de routes uit te breiden en te verbeteren. Met daarnaast een bijdrage van sponsoren werd het bovendien mogelijk de routes uit te peilen en een startbord aan te schaffen, waarop de route te bekijken is. In Dirksland is het routebord geplaatst bij sportcomplex 'De nieuwe Gooye'. Dit bord werd niet officieel onthuld, maar fungeert sinds 5 oktober als startpunt van de trainingen. De leden zijn erg blij met de voorzieningen en hopen er nog lang gebruikt van te mogen maken. "Nu nog een onverharde verbinding tussen alle tracks, dan zou het echt helemaal compleet zijn", menen ze, maar ze zijn zich er terdege van bewust dat dit eigenlijk bijna niet te realiseren is.
Het bord in Oude-Tonge werd op 5 oktober wel officieel onthuld. Hiervoor was de wethouder van sport, Gerrit de Jong, uitgenodigd. De wethouder had zich, speciaal voor deze taak, in sportieve kledij gestoken, want na de onthulling stapte hij graag op de fiets om samen met de leden een deel van de route te rijden. Echter, voordat hij dit deed, prees hij de organisatie voor de inzet en het mooie voorbeeld van burgerinitiatief. Een initiatief, wat de gemeente graag beloonde met de genoemde subsidie. "De fietssport heeft de afgelopen jaren een flinke boost gekregen op het eiland en dit is een prachtig onderdeel ervan", zo sprak hij. Vervolgens werd het glas geheven op een mooie toekomst voor de MTB Flakkee en kon er gestart worden met de tocht.