Albert van Rossum (midden links) en zijn team doneren € 4.550 aan Maarten van Middelkoop van Woord en Daad. Foto: Hans Villerius
Albert van Rossum (midden links) en zijn team doneren € 4.550 aan Maarten van Middelkoop van Woord en Daad. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Regionale makelaardij draagt bij aan duurzame huizenbouw in Bangladesh

Vanuit de eigen welvaart iets meedelen aan de noodlijdende medemens, dat is het wat twee makelaars in de regio Zuidwest Nederland beweegt om, ieder kantoor op zich, financiële steun te geven aan het project 'Een huis voor een huis' van Stichting Woord en Daad. Op Goeree-Overflakkee is dat Van Rossum Makelaardij, met vestigingen in Middelharnis en in Ouddorp. En in Zeeland zet Neeskens Makelaars zich voor genoemd doel in, vanuit haar vestigingen in Goes, Tholen en Yerseke. Het resultaat van de actie tot op heden is dat maandag 3 oktober beide makelaarskantoren twee mooie bedragen aan Woord en Daad konden overhandigen: in totaal bijna tienduizend euro. De overhandiging vond plaats in Restaurant-brasserie De Vierbannen te Ouwerkerk.

Door Hans Villerius

De directeuren Albert van Rossum en Wilco Neeskens van de twee makelaarskantoren met hun medewerkers waren hier samengekomen, evenals Maarten van Middelkoop en Wim de Heer namens Woord en Daad, om van beide kanten tekst en uitleg te geven. De makelaars over hun sponsoractie, Woord en Daad over het project 'Een huis voor een huis'.

Duurzaam

Van Rossum en Neeskens kennen elkaar al langer. En allebei wilden ze, zo merkten ze tijdens onderlinge gesprekken, graag iets doen om vanuit het goede dat ze in het rijke westen genieten iets te betekenen voor de behoefte medemens. Een christelijke handreiking dus. Maar liefst iets dat raakvlak heeft met hun bedrijfsactiviteiten. Ze kwamen uit bij het project 'Een huis voor een huis' van Woord en Daad.
Namens deze hulporganisatie legde Maarten van Middelkoop vorige week uit dat Woord en Daad in dit project sinds 2007 nauw samenwerkt met Wereldfoundation om duurzame huizenbouwprojecten te realiseren; ook in Bangladesh, in India, met 166 miljoen inwoners één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Bijna een derde van de bevolking moet met minder dan één dollar per dag rond zien te komen. Grote armoede dus, onder andere veroorzaakt door overbevolking en natuurrampen die het gebied jaarlijks teisteren. Door grote overstromingen in het regenseizoen raken talloze mensen hun 'huizen' kwijt – provisorische onderkomens van bamboe, leem en golfplaat. Graag wil Wereldfoundation hier de helpende hand bieden en de armoedespiraal doorbreken door het voor bewoners mogelijk te maken huizen te bouwen die lang meegaan en allereerst bestand zijn tegen het natuurgeweld, onder andere door ze te bouwen op betonnen funderingen die hoger zijn dan het niveau tot waar het overstromingswater stijgt. Daarnaast moeten de huizen weinig onderhoudskosten hebben, binnenshuis niet vochtig zijn en over goede drinkwater- en sanitaire voorzieningen beschikken. Een deugdelijk huis betekent niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een betere gezondheid, meer veiligheid, een betere economische ontwikkeling en – niet onbelangrijk – een beter menswaardigheidsgevoel.

Microkrediet

De bouw van een huis kost in Bangladesh € 1.500, aldus Van Middelkoop. Om de bouw te kunnen financieren verstrekken partnerorganisaties van Woord en Daad betaalbare huizenleningen – microkredieten, met een leenbedrag van € 1.500, een looptijd van zes jaar en 6% rente. Voor iedere 1000 euro sponsorgeld wordt, met behulp van microkrediet dat voor dit doel wordt verstrekt, één woning gerealiseerd. De ontbrekende € 500 wordt verkregen uit cofinanciering zoals subsidies en investeringen van bedrijven. Na zeven jaar is het geleende bedrag daadwerkelijk afgelost en kan dit geld weer worden uitgezet voor de bouw van een volgend huis. Zo kunnen dus met één bedrag meerdere huizen worden gebouwd en meerdere gezinnen worden geholpen. Ontwikkelingshulp met een groot rendement en met visie voor de lange termijn. Voor arme gezinnen is dit de enige manier om aan een deugdelijk huis te komen. Ze krijgen overigens niet zo maar een microkrediet. Ze moeten over een langere periode hebben aangetoond goed met geld en krediet om te kunnen gaan.

Enthousiast

Zowel Van Rossum Makelaardij als Neeskens Makelaars reserveren per verkochte woning een vast bedrag voor 'Een huis voor een huis'. En daar wordt heel enthousiast op gereageerd, zeggen beide makelaars. Bij Van Rossum krijgen klanten in plaats van een flesje wijn als hun woning bij de notaris 'passeert', een certificaat waarop vermeld staat dat een bedrag van € 50 naar broodarme mensen gaat die ook graag een deugdelijk huis hebben om in te wonen, maar die daar zelf nooit in kunnen voorzien. Bij Neeskens gaat het op een soortgelijke manier. Van Rossum Makelaardij heeft zo een bedrag van € 4.550 bijeen gebracht en Neeskens Makelaardij € 5.000. In de vorm van twee grote cheques werden beide bedragen vorige week aan Van Middelkoop overhandigd, die de waardedocumenten dankbaar in ontvangst nam en ze meenam naar Woord en Daad. En op hun beurt willen de twee makelaars hun klanten bedanken voor de mogelijkheid die zij gaven om dit initiatief mogelijk te maken.