"Het water als vriend, maar zeer zeker ook als vijand...

Vervolg van de voorpagina

Tijdens de Maand van de Geschiedenis is het Streekmuseum voor het eerst in een nieuw jasje te zien. Dankzij een donatie van de Rotary zijn diverse ruimtes in het museum voorzien van geluid. Een gesprek in het winkeltje over de geboorte van onze latere koningin Juliana (in 1909), bijvoorbeeld, of de smid die over het beslaan van paarden met 'izers' praat.

Water

Daarnaast staat het Streekmuseum sinds zaterdag deels in het teken van 'Water, het DNA van Goeree-Overflakkee'. "Het gaat over hoe wij leren leven en overleven met water", lichtte bestuurslid Bertrand van den Boogert toe. "Het water als vriend, maar zeer zeker ook als vijand. Het is vanaf vandaag te zien als onderdeel van de vaste tentoonstelling. Het is interactief, inspelend op de behoeften van jong en oud."
Het Streekmuseum is uitgerust met meerdere touchscreens en een touchscreentafel. Beneden is een door Beeldkracht en Onwijs vervaardigde film te zien over de ontstaansgeschiedenis van Goeree-Overflakkee en over hoe wij leven met water. Boven, op de touchscreentafel, toont het museum een keur aan foto's, knipsels, filmpjes en kaarten over de watersnoodramp van 1953. 'Water, het DNA van Goeree-Overflakkee' was te realiseren dankzij financiële bijdragen vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee (provincie Zuid-Holland) en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Pompen

Voor ludieke openingen moet je bij het Streekmuseum zijn en zaterdag 1 oktober was dat niet anders. Twee lange rijen mensen – de genodigden – moesten zo snel mogelijk een emmer water doorgeven naar de kop van de rij, die werd gevormd door wethouder Gerrit de Jong en Piet Robijn, heemraad van het waterschap Hollandse Delta. Zij leegden de emmers in een bassin en sloegen vervolgens aan het pompen. Wie pompt het meeste water weg? De winnaar mocht het lintje voor de ingang van het museum doorknippen. De wethouder won, maar hij stond erop dat zijn opponent ook de schaar ter hand zou nemen. Zo knipten ze samen het vernieuwde Streekmuseum open, en de Maand van de Geschiedenis.