De wedstrijd tussen Gerrit de Jong en Piet Robijn die voorafging aan het lintje knippen.
De wedstrijd tussen Gerrit de Jong en Piet Robijn die voorafging aan het lintje knippen. Foto: Adri van der Laan

Eilandelijke Maand van de Geschiedenis en vernieuwde Streekmuseum geopend

SOMMELSDIJK – Vissers werken op de grens van land en water. Zij verleggen grenzen. Grenzen kun je ook overschrijden. Of trekken: tussen Holland en Zeeland bijvoorbeeld. Dat je met 'grenzen', het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis, veel kanten op kunt, bewijst het eilandelijke programma, dat is samengesteld door de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, historische vereniging De Motte, het Streekmuseum en het Streekarchief. De start van de themamaand was zaterdag 1 oktober, in en nabij het tijdelijk overdekte Kerkstraatje in Sommelsdijk.

Door Kees van Rixoort

De vier samenstellers hebben een boeiend en veelzijdig programma samengesteld voor de maand oktober. Kinderen kunnen in het Streekmuseum een speurtocht met opdrachten doen aan de hand van een paspoort. Ja, daarbij moeten ze ook op zoek naar hun grenzen: "Durf je levertraan te proeven?" Verder zijn er 2300 kleurplaten (Groeten uit…) uitgedeeld op de eilandelijke basisscholen. De resultaten zijn te zien in de vestigingen van de bibliotheek.
Op 6 oktober is er een lezing van Kees Stoutjesdijk en bakker Jan van Harberden over de Tweede Wereldoorlog. Zes dagen later, 12 oktober, komt Herman Pleij naar Middelharnis om op zijn geheel eigen wijze het thema 'grenzen' aan te snijden. Zijn lezing vindt plaats in Het Rondeel. "Ons hoogtepunt", aldus Arjen Diepenhorst van De Motte. Op 14 oktober zorgt WO2GO voor een filmvoorstelling: 'Memories in Mud'. De regisseur is aanwezig om zijn film toe te lichten en vragen te beantwoorden. Het Streekmuseum is op 26 oktober in de avond geopend. De afsluiting van de Maand van de Geschiedenis is een toneelstuk van Pau Heerschap en Wim van Ham over verwikkelingen rond de grens Holland-Zeeland.

>> Lees verder op pagina 18