Slager Krijn Buth met de gehaktballen.
Slager Krijn Buth met de gehaktballen. Foto: Adri van der Laan

Kwaliteits Slagerij Buth bij de Top 10 van Nederland met Lekkerste Bal Gehakt

OOLTGENSPLAAT – Slager Krijn Buth uit Ooltgensplaat is trots dat 'zijn' bal gehakt na een grondige keuring in de Top Tien van Nederland staat. Maar nog groter zal het feest zijn als op 10 oktober zal blijken dat onze gehakt bal nummer één van Nederland is geworden?

Tekst en foto: Adri van der Laan

Met groot enthousiasme vertelt Krijn Buth over het slagersvak. Vooral als het gaat om het deelnemen aan wedstrijden met zijn producten, want regelmatig doet hij aan wedstrijden mee. Kort geleden scoorde hij goed met zijn spareribs ook bij de top 10 van Nederland! En onlangs stuurde hij zijn gehaktballen in voor de jaarlijkse strijd om de Lekkerste Bal Gehakt 2016. Bij de voorselectie bereikte de gehaktbal van Krijn Buth de laatste tien en werd hij samen met negen collega's genomineerd voor de prijs van de Lekkerste Bal Gehakt 2016.

Er breekt nu een spannende tijd aan voor het team van Kwaliteits Slagerij Buth want een mistery guest zal of heeft één dezer dagen de winkel aan de Pieter Biggestraat bezocht en vervolgens zal een deskundige jury bepalen hoe de Top Tien eruit zal zien. "Het wordt nu wel eens tijd voor een eerste plaats", aldus Krijn Buth. Hij legt uit dat hij sinds 2009 jaarlijks zijn gehaktballen instuurt en in 2010 2e van Nederland was de andere jaren verdiende hij hiermee een nominatie. Een teken dat hij met het vervaardigen van de gehaktballen op de goede weg zit.

Op de vraag wat het geheim is van een goede gehakbal verklapt Buth natuurlijk niet het recept, maar hij legt uit dat bij het vervaardigen van een gehaktbal veel komt kijken. Het belangrijkste is om de allerbeste grondstoffen te gebruiken. De kwaliteit van het gebruikte vlees is belangrijk maar ook een goede balans tussen de gebruikte kruiden. Verder is natuurlijk ook het bakproces heel belangrijk. Er zijn een aantal slagers die de gehaktballen instuurt via een pakketdienst. Maar slager Buth kiest ervoor om zijn product persoonlijk af te leveren, want "dan weet je dat het op de goede manier afgeleverd wordt".

Omdat Slager Buth regelmatig met zijn gehaktballen bij de beste tien van Nederland eindigde komen er veel klanten van buiten Ooltgensplaat speciaal voor zijn gehaktballen naar hem toe. "Sommige klanten die wat verder weg wonen sturen we de gehaktballen op". Op de goede manier verpakt en gekoeld werkt dit prima.

Tot maandag 10 oktober blijft het spannend voor het team van Slagerij Buth, want dan wordt bekend gemaakt welke slager de lekkerste gehaktbal van Nederland heeft gemaakt.

Slagerij Buth is een echt familiebedrijf. De opa van Krijn begon 112 jaar geleden op de Molendijk in Ooltgensplaat een slagerij. Later verhuisde de slagerij in 1968 naar de Pieter Biggestraat. Natuurlijk is er in die tijd veel veranderd. Het slachten van toen, tot het volledig verzorgen van Koude en Warme buffetten en barbecue partijen van nu, voor soms wel meer dan honderd personen. "Vooral dat laatste is een soort sport om het de mensen zo goed mogelijk naar de zin te maken". Samen met zijn team lukte de slager dat goed want ook de afgelopen zomer heeft hij weer vele partijen verzorgd in de regio en daarbuiten.