Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

SGP avond 'Amerikaanse Verkiezingen'

'I have a dream'. Dat zijn de bekende woorden uit een net zo bekende toespraak van Dr. Martin Luther King. We zullen hem bijna allemaal wel kennen. Hij was iemand die stond voor eerlijkheid, werkte hard en ging vol voor de zaak waar hij in geloofde; namelijk gelijkheid voor alle Amerikanen. Bijna net zo bekend zijn wel de woorden van Barack Obama, hij sprak tijdens zijn kandidatuur en ook na zijn verkiezing in 2008; Yes, we can! Deze woorden werden uitgesproken door een man die vastberaden wist waar hij aan begon en die er volledig voor ging. Hij sprak woorden die ons raakten en waar de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld in geloofde.

Hoe anders is dat tijdens deze Amerikaanse verkiezingen? Vele kandidaten passeerden de revue. En eigenlijk kon niemand mij overtuigen. Het leek wel alsof de beste van de slechtste overbleven. Dat gevoel overheerst steeds meer. Zeker nu duidelijk is welke kandidaten er zijn overgebleven is mijn vertrouwen sterk gedaald. Want zeg nu zelf, wie ziet het goed komen als Donald Trump de machtigste positie gaat bekleden die deze wereld kent?
Wat bij mij verbaasd, en ook erg opvalt, is dat tijdens deze verkiezingen de presidentskandidaten elkaar veelvuldig aanvallen en respectloos behandelen. Vorige week gingen Trump en Clinton voor het eerst met elkaar in debat. En er ging geen onderwerp voorbij of ze beschuldigden elkaar wel ergens van. Wat ik me dan afvraag; waar zijn de normen en waarden gebleven? De openheid? Maar vooral; waar is dan de grens?
Het is vooral zo jammer dat juist deze twee mensen een voorbeeld zouden moeten zijn voor de rest van de wereld. Twee mensen waar iedereen respect voor zou moeten hebben. Twee mensen die eerlijk en open zouden moeten zijn en die met respect naar elkaar toelopen, elkaar recht in de ogen kijken en welgemeend zouden moeten zeggen, of tenminste denken; Dat de beste voor Amerika mag winnen.
Het kan zijn dat ik mezelf enorm vergis, en dat één van deze twee kandidaten deze functie wel bekwaam kan vervullen. Één ding is wel duidelijk; Hillary Clinton of Donald Trump zal de president van de Verenigde Staten worden. En daarbij een wereldrol spelen, in het maken van grote beslissingen.Ik hoop echt dat de toekomstige president mijn vertrouwen weer volledig wint.
Eigenlijk wil ik me er nog meer in verdiepen. Een prachtige kans daarvoor is D.V. vrijdag 7 oktober aanstaande in Eben-Haëzer in Ouddorp om 19.30. Deze avond zal Riekelt Pasterkamp een interessante presentatie geven over de Amerikaanse Verkiezingen en hij kan veel meer vertellen over zowel Trump als Clinton en hun standpunten. Deze avond hoop ik zeker te bezoeken met als doel een beter beeld te vormen van de Amerikaanse verkiezingen.

Ard Dam