Prinsjesdagontbijt 2016 op Goeree-Overflakkee. Linksboven en rechtsonder resp. de sprekers Harold van den Berge en Koos Moerland. Foto's: Hans Villerius
Prinsjesdagontbijt 2016 op Goeree-Overflakkee. Linksboven en rechtsonder resp. de sprekers Harold van den Berge en Koos Moerland. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Prinsjesdagontbijt: Economische groei, dankzij of ondanks het kabinet?

STELLENDAM – Zodra het Prinsjesdag is geweest kan ondernemend Nederland rekenen op een informeel én informatief ontbijt, aangeboden door Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs. Op verschillende locaties in het land worden relaties en klanten verwelkomd om zich onder het genot van een compleet verzorgd ontbijt te laten bijpraten over de belangrijkste regelingen die Prinsjesdag bracht. Het Prinsjesdagontbijt, op Goeree-Overflakkee werd het dit jaar afgelopen woensdag gehouden, in restaurant Zoet of Zout te Stellendam.

Door Hans Villerius

Al een aantal jaren organiseert Visser & Visser het Prinsjesdagontbijt, vlak nadat de Minister van Financiën de nieuwe landsbegroting presenteerde. Terwijl ondernemers uit de regio elkaar ontmoeten, onder het genot van een goed en smakelijk ontbijt, gaat mr. Harold van den Berge, partner en belastingadviseur bij Visser & Visser, voor zijn gasten in vogelvlucht langs de meest in het oog springende maatregels en wijzigingen in de financiële/fiscale regelgeving die uit de Miljoenennota en uit het nieuwe Belastingplan voortvloeien.
Daarnaast is er ook een gastspreker uit de regio. Dat was ditmaal drs. Koos Moerland, voorzitter van de Raad van Bestuur van CuraMare.

Verbinden

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland maakt onderdeel uit van CuraMare en over het ziekenhuis ging 't in Moerlands speech. Het Dirkslandse ziekenhuis ziet zich al jaren geplaatst voor de uitdaging om te midden van alle ontwikkeling en regelgeving in zorgland overeind te blijven. Diverse kleine ziekenhuizen in Nederland zijn in diezelfde strijd al ten onder gegaan. En als de bestuurders van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zo'n vijftien jaar geleden van de vele bedreigingen geen kansen hadden gemaakt en niet proactief tewerk zouden zijn gegaan, zou Goeree-Overflakkee waarschijnlijk inmiddels ook geen ziekenhuis meer hebben gehad. Maar het is staande gebleven, hoewel het – zij het op wisselende fronten – nog altijd dezelfde strijd voert. De strategie die in het huidige tijdsgewricht essentieel is, is het maken van verbindingen, zo gaf Moerland aan. "
Een noodzakelijke voorwaarde" noemde hij het zelfs, om als ziekenhuis te kunnen blijven bestaan. "Daarom wordt nauwe samenwerking gezocht met vele partners en ondernemers in de regio en maken we intensief gebruik van onze netwerkorganisatie. Op het gebied van samenwerking ís het eiland heel actief. Gezamenlijk worden grootse dingen opgepakt en ontstaat er synergie. Op die manier is er onder andere weer groei ontstaan in plaats van krimp. En vanuit de beweging Paulina.nu willen we werken aan een gezonde en vitale regio, waarin we met elkaar en voor elkaar verantwoordelijkheid nemen voor excellente, betaalbare en voor iedereen toegankelijke en bereikbare gezondheidszorg en preventie. Dat is onze droom en dat proces ís aan de gang."

Miljoenennota

Aansluitend was het woord aan Harold van den Berge, die eerst inging op de Miljoenennota. "Die zou je kunnen zien als eindrapport Rutte II, of als slotbalans van acht jaar VVD/PvdA." De Miljoenennota 2017 behelst vier hoofdpunten, zo gaf hij aan: er is sprake van aanhoudend economisch herstel, de overheidsfinanciën zijn meer in balans, een sterke stijging van de uitgaven is afgeremd en de koopkracht is hersteld. "Een mooi rapport met goede cijfers", reageerde Van den Berge, "maar toch laat het lezen ervan een ontevreden gevoel achter." En hij legde uit waarom. "De ambities van kabinet Rutte II waren een eerlijke verdeling van lasten, het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het duurzaam versterken van de economie. Het tweede is gelukt, of het eerste werkelijk is bereikt kun je je vraagtekens bij zetten, maar de vele malen dat in de Miljoenennota gesproken wordt dat de economie duurzaam is versterkt dankzij het kabinet, blijkt helemaal nergens uit. Vergelijken we de economische groei van Nederland met andere economieën in de Eurozone, dan is die van Nederland nauwelijks gegroeid", zo gaf hij aan. En hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs citerend: 'Nederland heeft economisch slechts marginaal beter gepresteerd. En ten opzichte van andere landen substantieel minder'. "Het doet dan ook de vraag rijzen of de economische groei díe er is, bereikt is dankzij het kabinet of ondanks het kabinet…", zo besloot Van den Berge zijn 'algemene beschouwingen'.

Belastingplan

Met betrekking tot het belastingstelsel 2016 merkte de fiscalist op dat het huidige fiscale stelsel niet geloofwaardig meer is, scheef is gegroeid en dat fiscaal herstelbeleid dringend nodig is. "Maar de wetsvoorstellen die er voor 2017 liggen, maken het er niet beter op", zo waarschuwde hij alvast. "Ze zijn vooral heel veel, maar verder beleidsarm en niet verrassend."
In vogelvlucht liet hij de meest aansprekende fiscale wetsvoorstellen de revue passeren, zoals de Fiscale vereenvoudigingswet, de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer, wijzigingen in de Vennootschapsbelasting, in de Schenk- en Erfbelasting en in box 3 van de Inkomstenbelasting. Met een actielijst voor de onder zijn gehoor zittende ondernemers rondde Van den Berge zijn verhaal af, zodat ze op fiscaal gebied weten wat ze dit jaar in de gaten moeten houden.