Wethouder Daan Markwat en bewoner Adri Biever onthullen de naam van de nieuwe flat. Foto: Hans Villerius
Wethouder Daan Markwat en bewoner Adri Biever onthullen de naam van de nieuwe flat. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

FidesWonen neemt 'aan de Groene Zoom' officieel in gebruik

SOMMELSDIJK – Aan de Groene Zoom in Sommelsdijk werd vorige week woensdag de nieuw gebouwde flat officieel in gebruik genomen. Een feestelijk moment waarbij vanzelf de bewoners aanwezig waren. Eén van hen, Adri Biever, verrichtte samen met wethouder Daan Markwat de openingshandeling door de naam te onthullen die voor de nieuwe flat was bedacht: 'aan de Groene Zoom'. De bewoners hier kunnen nu dus voortaan zeggen, zonder vaag taalgebruik te hanteren: Wij wonen in aan de Groene Zoom aan de Groene Zoom…

Door Hans Villerius

Directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk van woningcorporatie FidesWonen, die de nieuwe flat heeft laten bouwen, gaf in zijn openingsspeech aan dat de achterliggende tijd voor de woningcorporaties een spannende tijd is geweest. Door overheidsmaatregelen als de huurdersheffing werd de financiële druk zo zwaar dat voorgenomen investeringen – het woningbezit vernieuwen, verduurzamen – naar achteren moesten worden geschoven. Toch gaat dat ervan komen, liet Van der Valk weten. "En niet zó maar. Door gebruik te maken van warmtepompen en door andere duurzame investeringen te doen, gaat gas de woningen uit. En er wordt een nieuwe schil om de woningen aangebracht."
Dat was alvast maar gezegd. Maar het ging eigenlijk over de nieuwe flat. En, weer 'ns wat anders dan te doen gebruikelijk, wat volgde was een interactieve speech waarbij de directeur-bestuurder vooral het woord liet aan architect, aannemer en bewoners over hoe zij, ieder vanuit hun hoedanigheid, de realisering van de nieuwbouw hebben ondervonden. "Voor Fides is dit een huis, voor onze bewoners is 't hun thuis", zo rondde Van der Valk af, om aansluitend het woord te geven aan wethouder Daan Markwat.
Die merkte op dat de locatie van de voormalige Groene Zoom flat al bijzonder werd toen er destijds sprake van was dat daar een flat met drie woonlagen zou komen. "Bijzonder voor het eiland. Maar het voorzag in een behoefte. In de loop der jaren veranderde de doelgroep. Ouderen trokken eruit omdat ze elders betere woonmogelijkheden kregen, en jongere leeftijden kwamen erin. Maar met de bouw van deze nieuwe flat herhaalt de geschiedenis zich. Opnieuw zijn senioren de doelgroep en voor hen voorziet ook nu de flat weer in een behoefte, alleen nu naar de eisen van vandaag de dag. Het is een vorm van bouwen naar behoefte, waarover gemeente en woningcorporaties met elkaar afspraken maken en op een uitstekende manier met elkaar samenwerken. Op die manier is hier een schitterend project gerealiseerd!" Namens de gemeente bracht de wethouder de felicitaties over aan FidesWonen en de bewoners wenste hij veel woonplezier in hun nieuwe appartementen.
Daarna was het tijd voor de officiële opening. Toen Biever en Markwat een massa blauwe en gele ballonnen wegknipten langs de muur bij de ingang van het complex werd daar de naam zichtbaar: 'aan de Groene Zoom'. Kan niet missen.