Afbeelding
Foto: tbp

'Samenwerking maakt G-O sterk en welvarend'

DIRKSLAND – Waar haal je je technische personeel vandaan? Voor Ton Plooy van tbp electronics valt dat op Goeree-Overflakkee nog niet mee. "Er is wel een vijver om in te vissen, maar er zit niets in. In Eindhoven, waar we in de buurt ook een vestiging hebben, is wel een goed gevulde vijver, maar daar zitten meer vissers…" Meer jongeren zouden voor een technische opleiding moeten kiezen. Om dat te bevorderen – en om de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven te verbeteren – is TechNet in het leven geroepen. De TechNet-kring Goeree-Overflakkee komt regelmatig bijeen om de gestelde doelen te bereiken. Woensdag 28 september kwam de kring bijeen in het ultramoderne bedrijfspand van tbp electronics in Dirksland.

Door Kees van Rixoort

De aanwezigen – afkomstig uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid – kregen een factory tour door het tbp-gebouw. Tijdens deze rondleiding was duidelijk te zien dat de automatisering een enorme vlucht heeft genomen. Er komen nog maar weinig mensenhanden te pas aan het fabriceren, controleren, opslaan en verzenden van de printplaten van tbp electronics.

Momenteel werken er bij het Dirkslandse bedrijf 125 mensen – op twee locaties – maar Plooy verwacht dat dit aantal zal dalen. Sterker nog, hij weet het wel zeker. "Ik verwacht minder personeel nodig te hebben in de toekomst. Dat heeft puur te maken met automatisering. Vroeger waren er 120 dames bezig met het maken van een tv. Nu komt er amper nog een mensenhand aan te pas. Wij gaan richting een 'donkere fabriek', waar geen mens komt en waar de producten met een drone worden opgehaald om bij de klant af te leveren. Dat is niet morgen het geval, maar de tijd gaat wel steeds sneller."

Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal niemand meer nodig is. Plooy: "We hebben er minder nodig, maar de mensen díe we nodig hebben moeten beschikken over een hogere opleiding. Ik ben nog steeds op zoek naar mensen met twee handen die iets vreselijk moois kunnen maken."

Elektronica

Tja, maar wat moet je dan als visser aan een lege vijver? Of: hoe krijg je die vijver gevuld? Het antwoord van de man die tbp electronics veertig jaar geleden oprichtte is simpel: "Ervoor zorgen dat jonge mensen voor een technisch opleiding kiezen. En dan niet alleen in de IT, maar ook in de elektronica. Helaas heb je in Nederland nauwelijks nog elektronica-opleidingen. Vroeger had je mts en hts elektronica, maar die zijn weg. Maar er is wel een grote behoefte aan technische mensen. Ik zeg: zorg dat mensen gemotiveerd raken. Techniek moet een passie zijn."

De TechNet-bijeenkomst had behalve de rondleiding en de presentatie van Ton Plooy nog meer te bieden. Zo konden de aanwezigen – de opkomst was heel behoorlijk – kennis nemen van het project Smart Water, dat een strategie is om het eiland economische groei en welvaart te geven door innovatief aan de slag te gaan met water, en van publiek-private samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid die erop gericht is jonge mensen te stimuleren om voor een carrière in de techniek te kiezen. "De rol van de overheid is daarbij essentieel", zei Ajoeb Mohamed van Techniek Talent Nu. "Mijn boodschap is: zorg voor samenwerking. Als je samenwerkt maak je van Goeree-Overflakkee een sterke, welvarende regio. Dan maak je er echt iets moois van." Wethouder Tollenaar (met onder andere onderwijs en economie in zijn portefeuille) reageerde instemmend: "Verbinden is hard nodig. We zijn er volop mee bezig om dat in de regio op te pakken."

Na dit alles was het grand café van tbp electronics dé plaats om nog verder te praten. Over stages, bijvoorbeeld, of een bedrijfsbezoek. Of andere manieren om technische ondernemingen beter in contact te brengen met het onderwijs, de kweekvijver van talent en toekomstig personeel.

De volgende TechNet-bijeenkomst is gepland in maart 2017. Ook dan is de plaats van handeling het gebouw van een eilandelijke onderneming.