Ouddorper vangt bot met wens seniorenwoningen Oosterpark

DEN HAAG/OUDDORP – De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren van een inwoner uit Ouddorp tegen de bouw van nieuwe woningen in het Oosterpark verworpen.

Met de uitspraak heeft de Raad voor ontwikkelaar Volker Wessels de weg vrijgemaakt voor de bouw van in totaal negen woningen aan de Parklaan. De Raad van State is het niets eens met bewoner W. de Jong dat negen woningen in strijd met het bestemmingsplan zijn. Weliswaar heeft de gemeente Goeree-Overflakkee onderzoek gedaan naar de bouw van acht woningen, maar die ene extra woning maakt niet zo'n groot verschil. In ieder geval niet genoeg om het bouwplan in de prullenmand te deponeren. Aanvankelijk was het de bedoeling om in het Oosterpark seniorenwoningen in de wat de duurdere sector te bouwen. Maar door de crisis op de huizenmarkt liep de vraag terug. Daarop vroeg ontwikkelaar Volker Wessels een vergunning voor een aantal kleinere rijwoningen aan. Dat zijn weliswaar geen seniorenwoningen, maar er bestaat wel meer behoefte aan. De Raad onderschrijft dat in de uitspraak. Het huidige bestemmingsplan schrijft bovendien geen seniorenwoningen voor, het voorgaande plan wel.

Verkeerde been

De Jong vindt dat hij een beetje op het verkeerde been is gezet door de gemeente. Immers, toen hij zijn woning aan de Elzenhof kocht ging hij ervan uit dat hij in wijk met gelijkgestemde senioren zou komen te wonen. Voor 2010 mochten alleen 55-plussers op Oosterwijk een woning kopen. Bovendien zou er een koppeling komen tussen Oosterpark en zorgcentrum De Vliedberg. Maar er was weinig belangstelling en in 2010 werd de leeftijdgrens naar 45 verlegd. Met het bouwplan voor de negen woningen is de leeftijdgrens helemaal los gelaten en mogen er ook gezinnen met jonge kinderen wonen.

Dat stuit De Jong tegen de borst. Hij vreest veel meer overlast en verlies aan privacy. Verder denkt hij dat zijn woning minder waard zal worden. Volgens de Raad van State valt dat wel mee. De Raad verwacht geen onaanvaardbare verkeers- en parkeeroverlast. Ook meent de Raad dat niemand blijvende rechten aan een bestemmingsplan kan ontlenen. Immers, een gemeenteraad kan en mag een plan altijd volgens nieuwe inzichten wijzigen. Dat er in toekomst mogelijk alsnog meer behoefte aan seniorenwoningen ontstaat, maakt dat volgens 's lands hoogste bestuurscollege niet anders. (Persbureau Cerberus)