Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

'Uw zorg onze zorg' bijeenkomst Adviesraad Sociaal Domein

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hoe hebt u al die veranderingen in de zorg, thuiszorg, mantelzorg, dagopvang, jeugdzorg, participatie ervaren? Ineens minder huishoudelijke hulp, minder uren dagopvang, jeugdzorg die drastisch werd gewijzigd, een tegenprestatie leveren omdat u voor uw inkomen afhankelijk bent van de gemeente.

"Nu is er eindelijk een mogelijkheid om uw verhaal te vertellen, om uw stem te laten horen" aldus de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee.

Op 1 januari 2015 zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de zorgverleningswetgeving.

De transitie van Awbz naar Wmo en Zorgverzekeringswet

De Awbz is deels overgegaan naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 via de Wmo verantwoordelijk voor ondersteuning en begeleiding van hun inwoners. Het beschermd wonen valt nu ook onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Goeree-Overflakkee. Wijkverpleging, op behandeling gerichte GGZ, behandeling/revalidatie bij een zintuiglijke beperking en een groot deel van alle persoonlijke verzorging, komen in het basispakket van de zorgverzekering. 5% van de mensen krijgt verzorging vanwege cognitieve problemen. De verzorging van deze groep is overgeheveld naar gemeenten.

Transitie van de jeugdzorg

Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht: kinderen tot 18 jaar ontvangen de hulp die nodig is. Kinderen die op grond van ernstige beperkingen hun verdere leven 24-uurs zorg of permanent toezicht nodig hebben, houden aanspraak op de Wet langdurige zorg (Wlz).

De Participatiewet

Het doel van de Participatiewet is om meer mensen, ook diegenen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De wet richt zich op de doelgroepen van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW), de Wajong en de Wet werk en bijstand (WWB). Delen van de laatste twee wetten zijn opgegaan in de Participatiewet. De gemeente is dus verantwoordelijk geworden voor mensen die ondersteuning nodig hebben om te kunnen werken. De Participatiewet geeft de gemeenten een aantal instrumenten om te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking een plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden. De belangrijkste zijn loonkosten­subsidie en beschut werk. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over extra banen.

De stelselwijzigingen zijn erop gericht dat:

mensen sneller geholpen worden bij zorg- of ondersteuningsvragen; mensen zorg en ondersteuning krijgen die zoveel mogelijk aansluit op hun persoonlijke (thuis)situatie, mogelijkheden en sociale netwerk; mensen die anderen zorg of hulp (willen) bieden, daarvoor alle ruimte en steun krijgen; de omvang en de kosten van de verzorgingsstaat beperkt worden.

De Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee (voorheen Wmo-Adviesraad Goeree-Overflakkee) wil graag weten wat dit allemaal voor u betekent heeft. "Natuurlijk vangen we regelmatig signalen op, zowel positief als negatief, maar nu willen we het graag eiland-breed horen. We willen graag op een rijtje zetten wat de gevolgen van de decentralisaties voor u als inwoner van Goeree-Overflakkee zijn, om daarna de gemeente een goed advies te kunnen geven op die punten waar het beleid nodig bijgestuurd moet worden. Vanzelfsprekend gaan we geen namen doorgeven, maar alleen knelpunten, positieve gevolgen, of broodnodige beleidswijzigingen".

"Laat daarom uw stem horen op maandag 3 oktober 2016 in het Diekhuus te Middelharnis. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur, sluiting 21.15 uur. Spreker: Mariëtte Teunissen van Zorgbelang Zuid-Holland".

Haar aandachtsgebieden zijn: Programma Aandacht Voor Iedereen, Cliëntenparticipatie Sociaal Domein, Meldpunt Zorg, Wmo en Mantelzorg.