Loco Gerrit de Jong, stichtingsvoorzitter Roel Sparrenboom met erepenning en de onderscheiden vrijwilligers Jan de Bruin (ridder) en Erik van der Reiden(lid) in Orde van Oranje Nassau. (Foto: Wim van Vossen Fotografie).
Loco Gerrit de Jong, stichtingsvoorzitter Roel Sparrenboom met erepenning en de onderscheiden vrijwilligers Jan de Bruin (ridder) en Erik van der Reiden(lid) in Orde van Oranje Nassau. (Foto: Wim van Vossen Fotografie). Foto: Wim van Vossen

Onderscheidingen voor vrijwilligers RTM-museum

Vervolg van de voorpagina

Belangstelling

Het scherm met de tekst "Welkom donateurs en gasten" (met koffie en een traktatie van Echte bakker Akershoek) in de tramremise had blijkbaar vooraf al weerklank gevonden, want de belangstelling voor deze Donateursdag, de afronding van alle feestelijkheden in het gouden jubileumjaar, was overweldigend. Begrijpelijk, want aan welke bezoeker je het ook vraagt, 'De RTM zit in hoofd en handen' en als er dan iets te vieren valt, dan dien je daarbij te zijn. Van heinde en ver was men naar Ouddorp afgereisd. Fanaten in de uiterst positieve zin van het woord. Zoals de 81-jarige Jos Beermans uit Amsterdam, jarenlang bestuurde hij treinstellen op de metrolijnen. Samen met zijn vriend Rob Visser (72) ook uit de hoofdstad, die de RTM al in zijn hart sloot toen hij als kleine jongen bij een tante in Rotterdam-Zuid logeerde en daar de trams naar de eilanden zag passeren. Van nog verder weg kwam de 74-jarige heer Van Nis uit Noorwegen. Hij was destijds kort depotchef bij de RTM in Hellevoetsluis. Hij combineerde nu zijn verblijf in Nederland speciaal met dit bezoek aan het festijn in Ouddorp.

Bijzonder

Met applaus werden de woorden van loco-burgemeester De Jong begroet toen hij de Koninklijke erepenning voor het RTM-Trammuseum aankondigde en vervolgens de penning aan stichtingsvoorzitter Roel Sparrenboom overhandigde. Het is ook best bijzonder. Je moet in aanzien staan en je plaats veroverd hebben. Op ons eiland zijn slechts drie verenigingen en instellingen die dit ereteken in ontvangst mochten nemen: Fanfareorkest De Hoop, Gemengd Koor Excelsior en Damvereniging Denk en Zet. Loco-burgemeester De Jong feliciteerde de RTM met het gouden feest, maar ook met de fantastische inzet van alle vrijwilligers die, onder leiding van het stichtingsbestuur, deze publiekstrekker op de kaart hebben gezet. "De ontwikkelingen hier, op een unieke locatie, passen perfect in de items in de Erfgoedlijn. Het originele RTM-materieel is niet alleen voor vernietiging behoed, maar in perfecte conditie letterlijk weer op de rails gezet. Vrijwilligers zijn het cement in onze samenleving. Wij zijn daar dankbaar voor", aldus De Jong.

Onderscheidingen

Na een historische inleidingsfilm, welkom door stichtingsvoorzitter Sparrenboom met een korte intro over de verdiensten van het totale vrijwilligerskorps op alle onderdelen van het RTM-Trammuseum, kon de schijnwerper geplaatst worden op de uitreiking van de onderscheidingen. Jan de Bruin uit Rotterdam begon in 1972 bij de RTM als opleider en examinator. Hij draagt verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het materieel. Leidt jongeren op en geeft cursussen aan belangstellenden om stoker en machinist te worden op de stoomlocomotieven. Dit niet alleen voor de RTM, maar ook voor andere spoorwegorganisaties. Hij schreef een aantal boeken over spoor-en tramhistorie en is - zoals gemeld - één van de auteurs van het jubileumboek 'Van Oud naar Goud'. Dat alles gewaardeerd in de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eric van der Reiden (Brielle) is al vanaf midden zeventiger jaren archivaris van de museumstichting. Hij beheert het RTM-archief in Sommelsdijk en is betrokken bij het digitaliseren van documenten. Daarnaast zet hij zich in bij het restaureren en het schilderwerk van het materieel. Dat alles ook nog gecombineerd met baanonderhoud en als conducteur op de trams. Het kleurrijk geïllustreerde boekwerk 'Van Oud naar Goud' (248 pagina's), uitgeverij Liquilair in Rosmalen, is in het RTM-museum en in boekhandels op het eiland te verkrijgen (44,50 euro).Dat is inclusief een bijgeleverde dvd, de geluidsfilm 'De Eilandentram' en historische geluidsopnamen uit 1955 en 1961.

Overweldigende belangstelling vanuit Amsterdam tot Noorwegen, Jos Beermans, Rob Visser en Adriaan van Nis. (Foto: Wim van Vossen Fotografie).