Het initiatiefteam, ds. Edwin de Jong en de dames Carla Tuk en Jobje Hoek-Van Poortvliet.
Het initiatiefteam, ds. Edwin de Jong en de dames Carla Tuk en Jobje Hoek-Van Poortvliet. Foto: Adri van der Laan

Vijf themabijeenkomsten over het ouder worden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zingeving en Beleving. Onder deze mooie titel verwijzend naar oud zijn of oud worden, organiseert de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp een vijftal informatieve middagbijeenkomsten waarin professionele inleiders vanuit hun beroepservaring onderwerpen presenteren die te maken hebben met praktische en concrete vraagstukken over gezondheid en palliatieve zorg, maatschappelijke zorg en Wmo, testament en nalatenschap, vragen bij het levenseinde en zingeving en spiritualiteit. Wethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee start de serie op maandagmiddag 10 oktober. Hij is inleider bij het onderwerp Maatschappelijke Zorg en Wmo.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

In de bijeenkomsten wordt een breed scala van thema's besproken dat in de praktijk vaak niet is ingevuld. Of niet naar wens duidelijk is geregeld. Er is in de workshops alle ruimte voor interactie. Stel uw vragen. Waar kan men als oudere bij geholpen worden? Wat kan specifiek voor u van toepassing zijn? Voor deze - gratis - informatieve bijeenkomsten is een ieder hartelijk uitgenodigd. Wees welkom. Laat u actueel en gericht bijpraten en informeren over de voortdurend wisselende details. Bent u op de hoogte van de meest actuele veranderingen? Wat kan het voor u betekenen? Voel het als een steun in uw rug bij beslissingen die u wilt nemen. Het kan geestelijke rust brengen als u zelf tijdig onderwerpen geregeld hebt. Dat geldt voor alle thema's die in deze vijf workshops aan de orde zullen komen. Het respectvol bespreekbaar maken van punten die de doelgroep - ouderen - raken. Daar gaat het om. Met een insteek vanuit ieders eigen overtuiging en levensopvatting.

Vooruitschuiven

Het initiatief tot deze themabijeenkomst komt van ds. Edwin de Jong van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Bij zijn bezoeken aan en gesprekken met ouderen komen regelmatig vraagstukken aan de orde waaruit blijkt dat men daar (nog) geen stappen voor heeft ondernemen. Los van de schroom die er soms is om er over te praten, worden knellende problemen over toekomstige huisvesting en bijvoorbeeld het inschakelen van hulp bij gezondheidsklachten, vooruit geschoven. Zaken zijn niet geregeld op de wijze die de man of vrouw zelf wil. In acute situaties geeft dit extra zorgen. In de huidige maatschappij blijkt regelmatig dat ouders dan niet als een - vanzelfsprekendheid - terug kunnen vallen op de inzet van hun kinderen. Vaak wonen die niet in dezelfde plaats en hebben eigen drukke werkzaamheden.

Informatie aanreiken

De predikant deelde zijn bevindingen met pastoraal werker Carla Tuk en Jobje Hoek-Van Poortvliet vanuit het ouderenwerk. Ook zij signaleerden deze vraagstukken in de praktijk. In individuele gesprekken en ook bij bijvoorbeeld 55 plus-bijeenkomsten. "Daar ben ik nog te jong voor, om me er nu al druk over te maken", is een citaat. In gezamenlijk overleg werd het zinvol geacht een vijftal verschillende aspecten rondom het ouder worden te laten belichten. Laagdrempelig. Toegankelijk voor iedereen. Bijeenkomsten die mensen willen helpen. Gerichte informatie aanreiken waardoor het mogelijk kan zijn om duidelijker keuzes te kunnen maken. Gebleken is dat het negeren van het "ouder worden" oorzaak kan zijn van problemen.

Eigen insteek

Het is duidelijk dat er - bijvoorbeeld - fantastisch werk wordt verricht in de Thuiszorg. Maar weet men op de cruciale momenten waarvoor men hulp kan verwachten?. Er is de laatste tijd zoveel veranderd op het gebied van het sociaal domein, waar de gemeentelijke overheid de taken van het rijk heeft overgenomen. Wie kan worden geraadpleegd en ingeschakeld?. Ieder kan een eigen weg kiezen. Eigen verantwoordelijkheid invullen. Maar is dat ook helder vastgelegd voor de naaste, de direct betrokkenen. Dat is belangrijk. Als er niets geregeld is, moeten anderen de beslissingen nemen. Denk daarbij aan de fase van het levenseinde. Een testament. Nalatenschap. Zijn er afspraken gemaakt? In droeve omstandigheden kan onduidelijkheid tot extra verdriet leiden.

Hogere leeftijd

Wij zien dat mensen ouder worden. We mogen daar dankbaar voor zijn. Maar het betekent ook dat met het stijgen van de leeftijden gezondheidsproblemen, klachten, toenemen. Wat wilt u daarbij / daarover met uw huisarts delen?. Een ander aspect is dat steeds meer mensen er de voorkeur aangeven om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen (in levensbestendige huisvesting). Wat kan dan wel. Wat kan niet? Op veel van deze vragen hoopt de organisatie dat de uitgenodigde themadeskundigen een antwoord aanreiken. U in de gelegenheid stellen daarop door te praten.

Info en aanmelden

Heeft u belangstelling?. Dan is het prettig als u zich aanmeldt. Dat kan bij Carla Tuk (06.28956210), info@taanzee.nl of bij Jobje Hoek-Van Poortvliet (0187 681780), j.hoekvanpoortvliet@upcmail.nl . Uiteraard kunt u aan hen nadere informatie vragen. De bijeenkomsten op onderstaande datums, zijn steeds van 14.30 – 16.00 uur (inloop vanaf 14.15 uur) en worden gehouden in de Ontmoetingsruimte Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp. U bent van harte welkom. Er zijn aan deelname geen kosten verbonden en voor een kopje koffie / thee wordt gezorgd.

Programma

De vijf themamiddagen over de uitdagende aspecten van het ouder worden zijn:                

Maandag 10 oktober: Maatschappelijke zorg / Wmo. Inleider wethouder/portefeuillehouder sociaal domein, de heer Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Maandag 14 november: Thema Testament en nalatenschap. Inleider oud-notaris Leo de Kooning

Maandag 16 januari 2017: Gezondheidszorg en palliatieve zorg. Inleider oud-huisarts Jan Baks.

Maandag 13 februari: Informatie rond te nemen stappen bij levenseinde / overlijden. Inleider de heer Krijn Breen, begrafenisondernemer.

Maandag 13 maart: Zingeving en spiritualiteit. Inleider ds. Edwin de Jong.