De lens: Amerikaans topgeheim.
De lens: Amerikaans topgeheim. Foto: Adri van der Laan

Goeree-Overflakkee in oorlogstijd

Expositie WO2GO in Streekmuseum vernieuwd

SOMMELSDIJK – Je ziet het er misschien niet aan af, maar de lens was na de atoombom het grootste geheim van de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lens, onderdeel van een analoge computer, maakte het mogelijk vrij precies bommen af te werpen. Dit topgeheim van weleer is te zien in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Om precies te zijn op de bovenste etage, waar WO2GO de expositie over het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het vernieuwen is.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De lens staat in de geschenkenvitrine, direct boven aan de trap. Het is een geschenk van ene De Jager uit Groningen, wiens vader in de jaren veertig huisarts in Sommelsdijk was. Toen een Amerikaanse B17 in de polder was neergestort, moest de dokter komen opdraven. Dat deed hij. De lens, die hij in de nabijheid van het gecrashte vliegtuig zag liggen, stopte hij in zijn dokterstas en bleef jarenlang in de familie. Tot het moment dat zijn zoon het aan WO2GO gaf.
In de vitrine zijn nog meer bijzonder geschenken te zien. Wat te denken van een ringetje, gemaakt van het aluminium van een Lancaster die bij de Oudelandsedijk te Sommelsdijk neerstortte. Het ging om een Engels vliegtuig met acht bemanningsleden aan boord. Bij het ringetje staat dat de gever anoniem is.
Volgens Dennis Notenboom, voorzitter van WO2GO, kan de vitrine bezoekers ook aan het denken zetten. "Misschien hebben ze zelf ook nog wat uit die tijd in de kelder of op zolder. Hier kunnen ze zien dat het goed terecht komt en dat meer mensen ernaar kunnen kijken."

WO2GO, dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee levend houdt door middel van diverse activiteiten, heeft een deel van de expositieruimte in het Streekmuseum gemoderniseerd. De rest volgt volgend seizoen. Het aangepakte gedeelte is overzichtelijk, fris en aantrekkelijk vormgegeven. Er staan diverse diorama's, gemaakt door Pieter den Ouden, er zijn panelen met uitleg bevestigd, het publiek kan geluidsfragmenten horen en de verlichting is verbeterd. Verder hangt er een scherm waarop de WO2GO-film over de voedseldropping en de Hongerwinter te zien is.

Kwaliteitsslag

Al met al krijgt de bezoeker een beter beeld van toen. "Het Streekmuseum is bezig een kwaliteitsslag te maken. Daar doen wij graag aan mee", verklaart Dennis Notenboom de renovatie van de WO2GO-afdelilng in het museum. De voorwerpen, voor het overgrote deel afkomstig van het eiland, komen beter tot hun recht en de informatie, bijvoorbeeld over de luchtoorlog, is completer. Ook is er het een en ander toegevoegd, zoals een pop met het tenue van een piloot van de Royal Canadian Air Force (RCAF), dat de stichting onlangs heeft kunnen aanschaffen.
Een opvallend object is voorts het elektrisch verwarmde pak, dat de bemanning van Amerikaanse bommenwerpers gebruikte om zich bij zeer lage temperaturen nog een beetje behaaglijk te voelen. Drukcabines waren er nog niet, dus het kon er gerust min 50 graden zijn. Met een thermostaat was de temperatuur in het pak te regelen.

Het Streekmuseum is nog tot eind oktober open voor het publiek. Daarna volgt de wintersluiting.

Een piloot van de Royal Canadian Air Force.