Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Eerste GO 112 Dag 'een herhaling waard'

MIDDELHARNIS – Een super geslaagde dag hebben ze neergezet, de organisaties Hart van Goeree-Overflakkee en BL Veiligheid te Middelharnis, die in samenwerking met elkaar voor de eerste keer de GO 112 Dag in Middelharnis hebben georganiseerd. Afgelopen zaterdag waren daar het Spuiplein en de Kaai het decor voor allerlei facetten die met veiligheid en acute hulpverlening te maken hebben. Vandaar de naam 112 Dag voor deze zonovergoten derde zaterdag van september, die massaal werd bezocht en door de organisatoren 'een geweldige dag' en 'een herhaling waard' wordt genoemd.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Politie, ambulance, brandweer, Rode Kruis, Explosieven Opruimingsdienst (EOD), diverse bedrijven die te maken hebben met veiligheid, ze presenteerden zich er allemaal. En met diverse demonstraties brachten ze op de 112 Dag hun taken en hun werkzaamheden dichtbij de burger, die er doorgaans maar weinig van ziet als in geval van calamiteit daadwerkelijk aangepakt moet worden. Voor wie er was, gebeurde 't deze dag echter vlak voor hun neus. Sterker nog, wie interesse had mocht zelf ook aanpakken. Bijvoorbeeld bij de brandweer, met het openknippen van een auto, wat dikwijls aan de orde is bij een verkeersongeval. Of bij de EOD, waar je zelf de robot kon besturen, het rupsvoertuig dat gebruikt wordt bij het onschadelijk maken van explosieven. Of leren reanimeren. Of ervaren hoe het is om in een brandweerauto met zwaailicht en sirene door de straten van het dorp te gaan. Zelf een hogedrukbrandspuit hanteren was voor de kinderen natuurlijk heel stoer. Evenals op de foto gaan met Amerikaanse politieagenten en echte Amerikaanse politieauto's. En de demonstraties met politiehonden, zelfs in en op auto's, ze waren beslist indrukwekkend. En niet te vergeten: wat er gebeurt als je met water denkt de vlam in de pan te kunnen blussen… En een eyeopener voor wie regelmatig achter 't stuur van zijn of haar auto zit: hoe hoger je rijsnelheid, des te progressiever je remweg in lengte toeneemt; een demonstrateur liet 't met zijn auto zelf zien.
Aansprekend voor het publiek was ook de grote demonstratie, bijna aan 't eind van de dag, waarbij een calamiteit in scene was gezet waarbij brandweer, EOD, ambulance en Rode Kruis in samenwerking met elkaar optraden, zodat iedereen kon zien dat onze veiligheidsmensen niet alleen hun eigen taken goed verstaan, maar ook het samenspel met diverse andere disciplines. Wel zo'n veilige gedachte!
Een filmpje is te zien op de Facebookpagina van Eilanden-Nieuws en op www.eilandennieuws.nl.