Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Ziekenhuis heeft Kiwanis gift goed besteed

DIRKSLAND – Kiwanis afdeling Goeree-Overflakkee was vorige week dinsdag te gast in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. De opbrengst van de vorig jaar door Kiwanis gehouden Haringparty was bestemd voor voorzieningen in het ziekenhuis, speciaal voor kinderen. En nu die gerealiseerd zijn, liet het hospitaal graag zien wat er met het geld is gedaan.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Voor de eilandelijke Kiwanis afdeling was het vorige week een beetje terugkomen, toen ze opnieuw te gast was in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Vorig jaar zomer liet ze daar haar gezicht al zien, toen bij de kinderafdeling een nieuwe tuin werd geopend, de Kiwanis Kindertuin. Dit dankzij de opbrengst van één van de jaarlijks door Kiwanis georganiseerde activiteiten ten bate van het goede doel – de Haringparty, die elk jaar weer meer oplevert.
Na het realiseren van de kindertuin uit de opbrengst van Haringparty 2014 werd natuurlijk ook nagedacht over het doel dat aan Haringparty 2015 verbonden zou worden. Dat werd opnieuw het Dirkslandse ziekenhuis, want daar waren ten behoeve van het kind nóg wel wat wensen te vervullen. Op de Spoedeisende Hulp bijvoorbeeld een ruimte speciaal voor kinderen. Geen kille zakelijke onderzoeksruimte, waarvan het aanzicht hoofdzakelijk bepaald wordt door techniek en apparatuur, maar een ruimte waarin toch een kinderklimaat heerst, met een wandvullende gezellige plaat en ook boven de onderzoekstafel een lichtpaneel met kleurige afbeeldingen in het plafond. En niet te vergeten: een flinke i-Pad waarop de kinderen spelletjes kunnen doen. De onderzoeksruimte was er al wel, maar aan een kindvriendelijke aankleding ontbrak het. Bovendien voldeed de ruimte niet meer, zodat een totaal nieuwe inrichting en aankleding hoog op het verlanglijstje stond. En mede dankzij de gift die Kiwanis kon doen na de in 2015 gehouden Haringparty kon deze wens worden vervuld.
De opbrengst van de party bedroeg vorig jaar zoveel, € 18.365, dat er zelfs meer mee kon worden bekostigd. Zo werd op de nieuwe kraamafdeling een kolfkamer gerealiseerd. Deze ruimte was bij de nieuwbouw al wel gepland, maar kon nu daadwerkelijk aangekleed en ingericht worden uit de gift van Kiwanis. Moeders, maar ook medewerksters die pas een kindje kregen, kunnen er in alle rust hun baby voeding geven of hun melk afkolven. En lactatieverpleegkundigen maken graag gebruik van de ruimte om pas voedende moeders daarin te begeleiden.
Maar nóg was er geld beschikbaar, waardoor op verschillende plekken in het ziekenhuis speelhoekjes gerealiseerd konden worden, met op de muur een spelcomputer met touchscreen en een paar kleurige zitplaatsen ervoor.
Nu dit alles gerealiseerd is, vond het ziekenhuis 't hoogtijd om aan Kiwanis te laten zien wat het met haar gift heeft gedaan en daarom was de serviceclub er dinsdag aan 't eind van de middag opnieuw welkom om, onder het genot van een hapje en een drankje, met eigen ogen te zien hoe waardevol haar inspanningen door het jaar heen zijn. Vóór het kind, want dáár draait het bij Kiwanis om.