Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Molen 'De Windvang' altijd een open monument

GOEDEREEDE – Was in verleden jaren het historische centrum van het stadje Goedereede tijdens Open Monumentendag hét decor op het eiland voor een prachtig gevuld Monumentendagprogramma, anno 2016 zie je daar niet zó veel meer van terug. Natuurlijk, Goedereede ís al één groot open monument, en altijd weer nieuw, hoe dikwijls je er ook komt. En náást Open Monumentendag vinden er door het jaar heen inmiddels meerdere festiviteiten plaats met een historische achtergrond, en wellicht heeft daardoor Open Monumentendag er een stapje terug gedaan.

Tekst en foto: Hans Villerius

Zeker, de Toren van Goedereede is altíjd een monument van gastvrijheid. En rond de Hervormde kerk, direct bij de toren, werden zaterdag vele belangstellenden welkom geheten tijdens een gezellige markt die daar werd gehouden. Maar welk monument zeker ook altijd openstaat om belangstellenden een warm onthaal te bieden, dat is molen 'De Windvang' met vrijwillig molenaar Wim de Vries en Frank Moerland als zijn rechterhand.
Ook afgelopen zaterdag was de Goereese molen weer een plek waar jong en oud elkaar ontmoetten, de molen konden bezichtigen en daar uitleg bij krijgen, mee konden doen aan een puzzeltocht door dit monument uit 1791, of een kijkje konden nemen bij enkele oude tractoren en motorfietsen die er stonden opgesteld. Maar ook bood De Windvang deze dag spontaan plaats aan het goede doel. Voor het Prinses Beatrix Spierfonds is de familie Tanis uit Ouddorp al jarenlang zeer actief om gelden bijeen te brengen ten bate van onderzoek naar de spierziekte SMA. En hiervoor werden zaterdag op het molenerf verse wafels gebakken en zelfgemaakte kaarten verkocht, terwijl aan 't eind van de dag ook de opbrengst van de verkoop van de die dag ter plekke gerookte vis aan dit doel geschonken werd.

De eerstvolgende actie ten bate van het Prinses Beatrixfonds is een boerderijfair op zaterdag 1 oktober van 9.00-15.30 uur aan het adres Steenweg 2 te Ouddorp. Deze fair – met rommelmarkt, taartenbakwedstrijd, creativiteit, streekproducten en veel ander lekkers – wordt dan voor de vijfde keer gehouden en beleeft dus haar eerste lustrum. Ook hier is iedereen welkom.