Voorzitter Ton van der Wielen neemt namens de vereniging de felicitaties van de burgemeester in ontvangst.
Voorzitter Ton van der Wielen neemt namens de vereniging de felicitaties van de burgemeester in ontvangst. Foto: Adri van der Laan

Watersportvereniging Oude-Tonge bestaat 40 jaar

OUDE-TONGE- In 1976 besloten een aantal dappere plaatselijke watersportliefhebbers om officieel een watersportvereniging (WSV) op te richten. Het eerste bestuur staat bij de KvK met ingang van 1 september 1976 ingeschreven. Dat is precies 40 jaar geleden en dus tijd voor een feestje, vond de vereniging. Vele leden kwamen afgelopen zaterdag naar de Grutterswei, waar dit werd gevierd. Het eigen clubgebouw was immers te klein om ze allemaal tegelijk te herbergen. De WSV Oude-Tonge is anno 2016 een bloeiende club met vele actieve leden en vrijwilligers. Ook burgemeester Ada Grootenboer kwam langs om de vereniging te feliciteren.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Speciaal voor het jubileum dook secretaris Iem Kievit de archieven in. "Dapper moest je in 1976 wel zijn, want de haven was slechts een aantal uren per dag redelijk bevaarbaar", zo ontdekte hij. "Bij laag water was het letterlijk en figuurlijk aanmodderen en bij hoog water klotste het water in je schoenen. De bestemming van de haven was tot 2010 een handelshaven. Thuishaven voor de uitgebreide handelsvloot die Oude-Tonge jarenlang rijk was. Door de jaren heen werd de functie van handelshaven steeds minder. Hiervoor waren een aantal redenen. Betere verbindingen voor het wegtransport, schippers die er mee stopten en het feit dat de overgebleven schepen zo groot werden dat ze niet meer in de haven pasten. Dit bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat in 2010 de bestemming van handelshaven is gewijzigd in jachthaven".

Tegen- en voorspoed

Rond 1996 kwamen er projectontwikkelaars, die allerlei recreatieve plannen hadden met de haven. Om ervoor te zorgen dat de watersportvereniging geen roet in het eten zou gooien, werd op voorhand alvast door de gemeente het huurcontract opgezegd. Hierdoor werd de WSV in theorie 'havenloos', maar in de praktijk bleef alles zoals het was. De WSV legde echter de investeringen in de haven stil en ook de gemeente deed niets meer in afwachting van de plannen. Plannen die er nooit meer kwamen. In 2003 trad een drietal nieuwe bestuursleden aan, onder wie Iem Kievit, die orde op zaken wilde stellen. "Er werden drie doelen geformuleerd", laat hij weten: "1. Een nieuwe huurovereenkomst voor de haven in de vorm van een erfpachtconstructie voor minstens 30 jaar. 2. Een nieuw havengebouw. 3. Een totale renovatie van de haven zoals vervangen van steigers, meerpalen, enzovoort. Geholpen door enthousiaste vrijwilligers en de inzet van kennis en ervaring, lukte het deze doelen te bereiken. Gesterkt door het succes is vervolgens een tweede groter havengebouw gerealiseerd, de Kobusbrug, en tot slot het derde en huidige moderne havengebouw met het mooiste uitzicht van de hele gemeente Goeree-Overflakkee (volgens kenners)".

Economisch belang

Nu anno 2016 ziet niet alleen het havengebouw met modern sanitair en para commerciƫle horeca er prachtig uit, ook alles er omheen is tip top in orde. Er zijn 104 ligplaatsen. Naast de vaste gebruikers worden die ook gebruikt door zo'n 2500 schepen/passanten, die samen goed zijn voor 4000 overnachtingen van zo'n 7000 mensen. Hierdoor is de haven eveneens van groot economisch belang voor het dorp Oude-Tonge. Verder voldoet de haven aan alle eisen om de blauwe vlag te mogen voeren. Het sanitair is multifunctioneel en duurzaam. Alles is toegankelijk voor invaliden en er is zelfs een speeltuintje voor de kinderen. De vereniging verzorgt en bekostigd zelf de havenmeesters, het onderhoud van het terrein en de ligplaatsen met alle benodigde voorzieningen, als steigers, drinkwater, elektra, afvoer van afval, enzovoort. Zelfs het bevaarbaar houden van het kanaal, het onderhoud van de beschoeiingen en het bemensen van de Modderleeuw wordt niet vergeten.
De WSV heeft, behalve de subsidie voor de Modderleeuw, tijdens haar totale bestaan van 40 jaar nog nooit subsidie of een bijdrage van de gemeente ontvangen. En dat alles is mogelijk door de inzet van de leden en vrijwilligers. Een feit waar men enorm trots op is.

Compliment

Ook Burgemeester Grootenboer stak haar bewondering niet onder stoelen of banken. Niet alleen feliciteerde ze de jarige vereniging, maar gaf ze ook een groot compliment. "Zoals eenieder weet, worden de subsidies voor de verenigingen afgebouwd", sprak ze. "Jullie laten echter zien, dat er door de inzet van vele actieve leden heel veel mogelijk is. Zo doen jullie heel veel goeds voor de samenleving van Oude-Tonge, maar ook van heel Goeree-Overflakkee. Hiervoor zeg ik jullie hartelijk dank en ik wens de vereniging nog vele succesvolle en plezierige jaren toe".

Afbeelding