Tijdens de openingsbijeenkomst bij Bouwcenter Esselink. Foto's: Hans Villerius
Tijdens de openingsbijeenkomst bij Bouwcenter Esselink. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Bouwcenter Esselink presenteert vernieuwde ruwbouwshowroom en nieuwe bedrijfstak

MIDDELHARNIS – Bouwcenter Esselink opende afgelopen donderdagmiddag in Middelharnis een totaal vernieuwde ruwbouwshowroom én onthulde de nieuwe naam die hiervoor was bedacht. Ter ere hiervan was er een feestelijk samenzijn waarvoor vele genodigden uit de bouwwereld belangstelling toonden. De openingshandeling vormde meteen de onthulling van de naam van de nieuwe showroom: 'Het Bouwatelier, inspiratiecentrum voor gevel en dak'. Aan twee sprekers van deze middag was de eer om de openingshandeling te verrichten: architect en ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg en binnenhuisarchitecte Birgit Armbüster. Bovendien werd een tipje van de sluier opgelicht over een nieuwe loot aan de Esselink stam: 3D printen.

Door Hans Villerius

Na bijna 17 jaar was het tijd voor een nieuwe showroom, vertelde commercieel directeur Koos Goedegebuur van de Esselink Groep donderdagmiddag. Misschien had 't er al wel eerder tijd geweest, zo viel tussen de regels door op te luisteren, maar de economische crisis maakte dat men pas op de plaats maakte. "Maar nu we aan alle kanten zien dat we de crisis achter ons gaan laten, besloten we om een geheel nieuwe opzet van de showroom in de markt te zetten." De vernieuwing betreft zowel de ruwbouwshowroom als de afbouwshowroom. Aan de laatste wordt nog volop gewerkt en de volledige voltooiing wordt in het tweede kwartaal volgend jaar verwacht. Maar de ruwbouwshowroom is nu al klaar en daarvan vond donderdagmiddag de opening plaats.

Inspiratiecentrum

"Het is een industrieel vormgegeven ruimte geworden, met een eigentijdse uitstraling, waar alle beeldbepalende materialen voor een gebouw getoond worden, met circa duizend verschillende soorten gevelsteen, een sortering van honderden dakpannen en vele soorten gevelbekleding, variërend van hout tot cementgebonden kunststof. Ook presenteren we hier gevelkozijnen in hout en kunststof. We zien deze nieuwe showroom dan ook als een waar inspiratiecentrum voor u en uw relaties, een zeer gezonde investering in de toekomst", zo sprak Goedegebuur tot de schare genodigden die onder zijn gehoor zat: ontwikkelende aannemers, architectenbureaus, constructiebureaus, woningstichtingen, projectontwikkelaars en bouwers.
Hen riep hij ook op samen te werken. "We hebben elkaar nodig, samen staan we sterk. We moeten de krachten bundelen, kennis en ervaring delen. Voor een beter eindresultaat is dít de richting die we – naast klantgericht werken en investeren in personeel, innovatie en motivatie – in een groeiende bouwsector op moeten. Scoren moeten we gezamenlijk doen. De focus hierop hebben leidt tot een beter bedrijfsresultaat, maar draagt zeker ook bij aan verhoging van het woongenot in onze regio!"

Mee veranderen

Tot hen richtten deze middag nóg drie andere sprekers het woord. Allereerst binnenhuisarchitecte Birgit Armbrüster, die al zo'n twaalf jaar met de Esselink Groep samenwerkt waar 't het inrichten van winkels en showrooms betreft. "Tijden veranderen. Plannen dienen daarnaar mee te veranderen. We leven inmiddels in een digitaal tijdperk en in een digitale wereld. Dat doet met ons allen iets. Internet en moderne communicatiemiddelen hebben het koopgedrag drastisch veranderd. Daarom moeten ook showrooms veranderen. Beleving vormt hier nu de meerwaarde, de ruimte moet een identiteit hebben en een verhaal vertellen. Daaraan zijn we bij Esselink hard aan 't werk en het openen van deze nieuwe ruwbouwshowroom is een belangrijke stap in deze richting."
"Het totaalplaatje van deze showroom is gericht op de toekomst, waar wel de klant centraal blijft staan maar waar de aanpak en benadering zal wijzigen", zo verduidelijkte Koos Goedegebuur. "We zullen in de toekomst meer digitale presentaties geven en de materialen in 3D tekeningen laten zien. Een hele uitdaging, maar wij gaan ervoor en investeren hiervoor stevig. We geven de klant hiermee een handreiking om op een moderne eigentijdse wijze de bouwmaterialen uit te kunnen zoeken, zowel in de ruwbouw als straks ook in de afbouw."

3D printen

Algemeen directeur Teus-Jan van Dieren van de Esselink Groep vertelde de aanwezigen over de nieuwe bedrijfsactiviteit binnen Esselink. Met het opzetten van 3Dlink is Esselink de weg ingeslagen van printen in 3D, dat ook binnen de bouw veel toekomstmogelijkheden biedt. Kunststof, klei, gips, beton, keramiek, papier, állerhande materialen kunnen door de 3D-printer worden verwerkt, die onder hoge temperatuur laagje over laagje 'opstapelt', precies zoals een gemaakte scan het te produceren/printen voorwerp eerst heeft vastgelegd. Niet alleen maquettes voor de bouw kunnen zo worden geproduceerd, maar bijvoorbeeld ook te vervangen onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn. Met 3Dlink wil Esselink zowel voor bedrijven als voor particulieren het adres zijn om met 3D-techniek bruikbare producten van degelijke kwaliteit te maken. "Uw hulp op het gebied van 3D printen", zo verwoordde Teus-Jan van Dieren het. "Van idee tot eindproduct. Ú het idee, wíj de techniek!"

Nieuwe economie

Daarnaast was deze middag als gast en spreker Matthijs Zeelenberg aanwezig, oprichter van het gelijknamige architectenbureau en directeur van Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij. Hij was met een speciale boodschap naar Middelharnis gekomen. Een boodschap die hij al op diverse plekken heeft afgegeven en die volgens hem cruciaal is voor een bloeiende economie: 'Maak van wonen een economie!'
"Het eiland kan snel wegzakken door de bodem van de economie", zo gaf Zeelenberg aan. "De grootste bedreiging hiervoor is krimp. De vitaliteit van de woonkernen gaat dan verloren, terwijl we met onze mooie delta juist zo veel zouden kunnen doen om de economie weer gezond en vitaal te maken.
Verspreid over een periode van vijftien jaar zullen vierduizend woningen op Goeree-Overflakkee bijgebouwd moeten worden. Dat is nodig omdat er tienduizend bewoners op het eiland meer nodig zijn om op termijn voorzieningen als het ziekenhuis in stand te kunnen houden. Maar hoe krijg je die mensen hierheen?", zo luidt de vraag. Zeelenberg gaf het antwoord: "Dan zullen we het totaal anders aan moeten pakken. Er is immers behoefte aan bijzondere dingen. En daar hebben we hier ook volop mogelijkheden voor, door gebruik te maken van de kwaliteiten van ons eiland. Door wonen en natuur met elkaar te combineren en van wonen een economie te maken. Door niet steeds hetzelfde te doen en binnendijks in nieuwe vakjes te blijven bouwen, maar door iets heel anders te maken, iets wat we nog niet eerder zagen. Door, passend in het bestaande landschap, te bouwen mét de natuur en áchter de dijk te gaan wonen. Om dit mogelijk te maken tasten we de bestaande natuur niet aan, pakken we er niets van af, maar maken we er nieuwe natuur bij. Uiteindelijk hebben we maar vier procent van het eiland nodig. De rest wordt bereikt door kustverlenging en landinwaarts water en wooneilandjes te realiseren en daar gebruik van te maken, dáár te gaan wonen. Daarmee creëer je een onderscheidend woonklimaat, dat gegarandeerd veel bewoners trekt."
"Hiermee creëer je een nieuwe economie. Het zal een investering vragen van 200 miljoen euro, maar jaarlijks een economie opleveren van 42 miljoen euro, 870 arbeidsplaatsen tijdens de werkzaamheden en daarna nog 525 blijvende banen." Het concept heeft op diverse plaatsen al bewezen zeer succesvol te zijn, gaf Zeelenberg aan en noemde als voorbeeld Goes, waar de economie dankzij een vergelijkbaar project ook uit een diep dal kwam. Of Florida, die op eenzelfde manier opklom van de armste tot de rijkste staat van de Verenigd Staten.

Sneek van het zuiden

Op Goeree-Overflakkee ziet Zeelenberg hier mogelijkheden voor bij Middelharnis en bij Stellendam, met bij Stellendam een vaarverbinding tussen het Haringvliet en de Grevelingen, met natuurlijke meanderende stromingen en in het gebied woningen in alle prijsklassen. "Een wens van velen, waarvoor ook al een integraal plan ligt waarover binnenkort in stuurgroepverband over doorgepraat zal worden", aldus Zeelenberg. "Er is zó'n vraag naar 'beter wonen' dat elders binnen dergelijke projecten de woningen, zonder te hoeven adverteren, in no time verkocht waren. Als de plannen doorgaan, kan het hier het Sneek van het zuiden worden, met veel kansen voor zowel natuur als recreatie. Het vraagt echter wel een breed (uit)gedragen visie en presentatie van creativiteit. Én snel handelen. Anders gaat 't elders gebeuren en hebben wij hier 't nakijken. Het kan, maar we moeten het gezamenlijk doen."