Het afsluitende vuurwerk van de viering '600 jaar Dirksland.' Foto's: Hans Villerius
Het afsluitende vuurwerk van de viering '600 jaar Dirksland.' Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Stijlvolle afronding 600 jaar Dirksland

DIRKSLAND – Met een indrukwekkend vuurwerk zijn de activiteiten rond 600 jaar Dirksland zaterdagavond 10 september tot een eind gekomen. Enkele honderden mensen waren naar de Mozartsingel gekomen om het vuurwerk op deze nieuwe locatie te bekijken.

Door Kees van Rixoort

De dag zelf vond rond de oude dorpskerk de jaarmarkt van de Hervormde Gemeente plaats. Het Flamingo Team van de gemeente Goeree-Overflakkee was aanwezig om van de dorpelingen te horen wat er speelt in Dirksland en wat zij belangrijk vinden. Het parkeren in het dorp en de snelheid waarmee het verkeer zich door de straten beweegt, scoorden hoog bij de zaken die voor verbetering vatbaar zijn.

Donderdag 8 september was de dorpskerk het decor van een optreden van de koren Excelsior en Sursum Corda. En een dag later presenteerde historische vereniging De Motte, eveneens in de kerk, de speciale uitgave van het tijdschrift De Ouwe Waerelt. De eerste exemplaren waren voor de oud-burgemeesters Boonstra en Stoop en de huidige Dirkslandse wethouder Markwat. De bezoekers kregen ook meer te horen over de opzet en het stratenplan van het dorp en over de archeologische vondsten aan het Achterdorp.

De speciale uitgave van De Ouwe Waerelt is geheel gewijd aan de geschiedenis van Dirksland. Het nummer zal spoedig in alle brievenbussen van Dirksland te vinden zijn. Dit dankzij een financiële bijdrage van de dorpsraad Dirksland.

Naast de verspreiding van De Ouwe Waerelt staat er, na de symbolische afronding aan de Mozartsingel, nog iets op stapel dat met de viering van 600 jaar Dirksland te maken heeft: de onthulling van een beeld (of verbeelding) van Paulina van Weel voor de ingang van het ziekenhuis dat zij financieel mogelijk maakte.