Veel belangstelling voor de Open Dag in het nieuwe gebouw.
Veel belangstelling voor de Open Dag in het nieuwe gebouw. Foto: Adri van der Laan

Open Dag Rode Kruis in nieuwe locatie in Sommelsdijk


GOEREE-OVERFLAKKEE – Het was zaterdagmorgen voor de vrijwilligers van het Rode Kruis Goeree-Overflakkee en niet in de laatste plaats voor Titania Poort als voorzitter en Piet Jansen als coördinator locatie Oost, een heuglijk moment waarnaar de afgelopen maanden was toegeleefd. Het nieuwe pand aan de Marnix Gijsenstraat 7 in Sommelsdijk was de ontmoetings- en welkomstplaats om - in de vorm van een Open Dag - deze nieuwe aanwinst in ogenschouw te kunnen nemen. Op een later tijdstip dit jaar hoopt het Rode Kruis aan dit feit nog een officieel openingstintje te kunnen geven.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Het was ook enerzijds een stijlvol moment om aandacht te schenken aan het afscheid van Riet Lokker die na jarenlange tomeloze inzet afscheid nam van het korps en anderzijds een goede gelegenheid om een aantal jubilarissen de verdiende hulde te bewijzen en hen met een bloemenhulde en certificaten in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten. "Dat wij dit mooie eigen onderkomen in gebruik kunnen nemen was onmogelijk geweest zonder inspanning van talrijke medewerkers, Piet en Addy Jansen en het onvolprezen team vrijwilligers. Maar dat niet alleen. Veel dank is verschuldigd aan de eilandelijke sponsoren die juist die ondersteuning gaven waardoor aankleding, inrichting en presentatie van het gebouw haalbaar werd". Aldus voorzitter Titania Poort in haar welkomstwoord.

Support en inzet

Met name noemde zij Tieleman Keukens, Esselink Bouwmaterialen, Van der Ree Woning- en Projectstoffering, CoCuisine, Van Wijk Aanhangwagens, Mercuri Urval, Euronics, Gamma, bakkerij De Visser, Van Nimwegen Reklame, drukkerij De Waal, de Hema en Schippers Electro. Last but not least dank aan de firma Kievit die op alle fronten support leverde om het pand voor het Rode Kruis geschikt te maken.

Afscheid

Daarna werd de schijnwerper gericht op de vrijwilligers. Allereerst Riet Lokker, al onderscheiden met een oorkonde voor 10 jaar trouwe dienst, maar nu afscheid neemt als lid van het Coördinatie Team en als coördinator voor Oostflakkee. Toen in 2012 de vier eilandelijke afdelingen werden samengevoegd was Riet de enige van het op dat moment bestaande districtsbestuur die in het nieuwe bestuur plaats nam. "Vanaf die tijd hebben Riet en ik zeer intensief samengewerkt en de verschillende wijzigingen en veranderingen ingevuld. Mocht ik de grote lijnen hanteren, Riet was punctueel op het gebied van de belangrijke details". Voor al die steun en vriendschap dankte Titania Poort deze zeer gewaardeerde kracht Riet Lokker en overhandigde haar bloemen en een geschenkbon.

Veelzijdig

Vervolgens was er aandacht voor Corrie de Waal, een vrijwilliger met een lange geschiedenis bij het Rode Kruis. Zij zette zich op vele punten in, zowel in Middelharnis als in Oostflakkee. Nu was het moment van afscheid nemen. Mevrouw De Waal was actief bij Opvang en verzorging, hulpvaardig bij de Bloedbank, Eerste Hulpverlening en assisteerde bij recreatieve activiteiten in Middelharnis. In Oostflakkee was zij docent en lid werkgroep jeugd-EHBO en enige tijd bestuurslid aldaar. Met bloemen en een bon werden ook deze verdiensten gepresenteerd.

Hulde

Daarbij bleef het niet want ook Stella Bakker heeft een oorkonde gekregen voor 30 jaar inzet bij het Rode Kruis. ''Vooral haar inzet en de oprechte belangstelling voor de medemens, gekoppeld aan warmte, invoelingsvermogen en vaardigheden, zijn de karakteristieke kwaliteiten van deze vrijwilliger", zei mevrouw Poort. Uiteraard ook hier bloemen en een bon. Tenslotte stond de laatste jubilaris, Addy Jansen, deze bijeenkomst in de aandacht. "Een oorkonde voor 40 jaar inzet voor het Rode Kruis, voorwaar geen geringe prestatie. Bij Bevolkingszorg, Evenementenhulp, Sociale Hulp en opvang van vluchtelingen. Altijd kon een beroep op jou worden gedaan. Daarvoor dank", Waarderend sprak de voorzitter over de plezierige manier van omgang met Addy Jansen, die kordaat zaken aanpakt en die weinig woorden nodig heeft om zaken voor elkaar te krijgen. Ook voor haar de bloemen en de geschenkbon. Natuurlijk mocht daarna, in een sfeervolle ambiance, met een hapje en een drankje en in onderlinge gesprekken de blijdschap worden getoond voor dit nieuwe onderkomen in Sommelsdijk, waar niet alleen de vrijwilligers van Oost maar ook die van locatie West steeds hartelijk welkom zullen zijn. Buiten het bebouw was het fotomoment, tussen de vrolijk wapperende vlaggen met opdruk Eilanden-Nieuws.

Voorzitter Titania Poort met Piet Jansen coördinator locatie Oost bij de door Eilanden-Nieuws gesponsorde banner.
Afscheid van Riet Lokker bij Rode Kruis GO.
Voorzitter Titania Poort met de gehuldigde vrijwilligers.