Het Streekmuseum (Foto: Magda Korthals).
Het Streekmuseum (Foto: Magda Korthals). Foto: Magda Korthals

Objecten in Streekmuseum inspireren Reizende Dichters

SOMMELSDIJK – Twee porseleinen hondjes op de schoonsteenmantel. Een bedstee. Het vuur van de smid. De pet van het koeienwachtertje. Snoepjes en koekjes in de kruidenierswinkel. Het trammetje van de RTM. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee staan allerlei objecten die tot de verbeelding spreken. Letterlijk, in het geval van de Reizende Dichters. Het eilandelijke dichterscollectief gaat aan de slag met wat het museum in Sommelsdijk te bieden heeft.

Door Kees van Rixoort

In elke ruimte – het museum telt er negentien – komt een gedicht. Een aantal leden van de Reizende Dichters was donderdag 1 september ter plekke om een object te kiezen. Twee bestuursleden van het museum, Jan Both en Hans Kalle, liepen rond om er meer over te vertellen, vooral het historische kader. Daarnaast waren er enkele fotografen van De Rarekiek om de uitverkoren objecten vast te leggen. Dit om als geheugensteuntje te dienen als de dichter aan zijn poëtische arbeid begint.

Het resultaat, een gedicht, komt in de betreffende ruimte van het museum te hangen, met een foto van het object als dat wat verder weg staat. Het publiek kan een en ander zien vanaf maart, als het museum weer open gaat na de wintersluiting. De gedichten blijven hangen tot het eind van het seizoen, mogelijk in combinatie met een QR-code die de bezoeker meer informatie biedt over onder meer het object en de dichter.

Ervaring

Het idee is afkomstig van de Reizende Dichters. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en De Rarekiek waren direct te porren voor dit samenwerkingsproject. Bij de Reizende Dichters is enige ervaring met het maken van gedichten die zijn geïnspireerd op museale objecten. In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk zijn ook gedichten van hun hand te bewonderen. Daar is dat op sommige plekken, in Sommelsdijk komen ze in elke (of nagenoeg elke) ruimte.

Hoe dichters zich laten inspireren door bijvoorbeeld de zeilmakerij, hoe hun fantasie het publiek nieuwe inzichten en andere invalshoeken biedt, moeten we afwachten. Dat er meerwaarde ontstaat, is wel zeker. De gedichten en de foto's van de objecten verschijnen in een extra editie van o-o-go, het blad van de Reizende Dichters.