Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Het verhaal van de 'schitterende' Resin Mobiles

MIDDELHARNIS – De Wereldwinkel heeft verschillende soorten mobiles. De meest populaire mobiles zijn afkomstig uit Indonesië en zijn gemaakt van resin; dit is een soort hars.

Als eerste wordt de buitenkant van de mobile gevormd. Dit doet men door ijzerdraad te buigen tot verschillende vormen, zoals bloemen, harten en sterren. Deze draden worden gesoldeerd en op een tafel met plastic gelegd. Vervolgens wordt de ruimte tussen de ijzerdraden opgevuld met warme vloeibare resin. Nadat dit droog is, wordt er een laatste laklaag op gespoten en is het product klaar.

De productie vindt plaats in een ruime werkplaats, naast het kantoor. Hierdoor zijn de arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de producten goed te controleren.
De producent hecht veel waarde aan het welzijn van haar medewerkers. Er is dan ook veel aandacht voor (medische) voorlichting, gratis HIV testen, social programs etc. en zij hebben zelfs een eigen 'ziekenbus' rijden. Daarnaast zijn alle medewerkers en hun familie standaard verzekerd voor medische kosten.
Er is een grote verscheidenheid van mobiles; duifjes, uiltjes, poesjes, olifanten, maar ook zon, maan en sterren, hartjes, enzovoort. De kleuren en 'glas in loodeffect' komen prachtig tot uiting als ze in de zon hangen.