Jos van Prooijen met haar hond Spetter. 
Jos van Prooijen met haar hond Spetter.  Foto: Adri van der Laan

Af en toe eropuit? Leen een hond

MELISSANT – Lekker naar buiten, even bewegen. Wandelen, rennen, fietsen. Dat kan uitstekend met een hond als wandel- of speelmaatje. Veel mensen zouden het wel willen. Maar waar haal je zo gauw een hond vandaan? Niet iedereen heeft een oudere buurman die het wel fijn vindt als zijn hond wordt uitgelaten. Maar er is een oplossing: een hond lenen. Sinds kort is de website www.matcheenleenhond.nl in de lucht. Bedacht en gerealiseerd door Jos van Prooijen uit Melissant.

Het is in Nederland iets nieuws, een hond lenen van een ander. Jos van Prooijen, die ook een relatiebemiddelingsbureau voor 40-plussers heeft, weet dat het idee in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië enorm is aangeslagen. "In Engeland was de start in januari 2016 en nu zijn er al 300.000 aanmeldingen", vertelt ze.
Toen Jos een artikel in 'Metro' las over dit fenomeen mét de verzuchting waarom het in Nederland nog geen wortel heeft geschoten, viel het kwartje. "Als ik een idee heb, pak ik gelijk aan. Starten en uitvoeren", verklaart ze haar actie om te gaan bemiddelen tussen hondenliefhebbers zonder hond en eigenaren van honden. "Het sluit aan bij de behoefte aan delen."
Natuurlijk, een hondeneigenaar kan er erg mee geholpen zijn als iemand anders zich af en toe of regelmatig over zijn hond ontfermt. Een overvolle agenda, fulltime werk, sociale verplichtingen – het kan voldoende aanleiding zijn om de trouwe viervoeter even uit te besteden. Maar dat geldt ook in geval van ziekte, gezinsuitbreiding of vakantie. "De eigenaar kan een gerust geweten hebben: de hond heeft het goed."
Maar dat is niet hét uitgangspunt van 'Leen een Hond'. Dat is liefhebbers zonder hond een tijdelijke viervoeter bezorgen. Waarom zou je als hondenliefhebber dan niet gewoon vast een hond in huis nemen? Nou, misschien is het wel niet toegestaan. Er zijn zat woningen, waaronder appartementen en studentenkamers, waar de verhuurder geen honden over de vloer wil hebben. Anderen willen niet 24 uur per dag een hond, maar wel een paar uur plezier, bijvoorbeeld tijdens een wandeling in het bos of op het strand. Sommige mensen willen afvallen of gezonder gaan leven. Een hond kan dan een stimulans zijn om in beweging te komen, of om de sociale contacten een impuls te geven. Weer anderen overwegen een hond aan te schaffen, maar weten nog niet of een bepaald ras zal bevallen. Een hond van dat ras lenen kan dan uitkomst bieden.
Op de site van 'Leen een Hond' kunnen hondenliefhebbers en -eigenaren zich gratis inschrijven. Ook een profiel maken is gratis. Als er een match tot stand komt, zijn er kosten, eerder niet. Jos van Prooijen is begonnen in een aantal Brabantse steden en Rotterdam. Dit om in de eerste fase de kans op een match in de buurt te vergroten. Daarna, zo is de bedoeling, moet 'Leen een Hond' landelijke dekking krijgen. Ook uitlaatservices kunnen zich op de site profileren.
Of het succes in Engeland zich voortzet in Nederland, moeten we afwachten. Jos van Prooijen is ervan overtuigd een gat in de markt gevonden te hebben. "De eigenaar, de liefhebber en de hond – ze zijn alle drie blij."