Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Op 't Hoad wachten op het trammetje…

MIDDELHARNIS – De koffers en tassen staan klaar, de reis kan beginnen. Oude tijden herleven op het havenhoofd van Middelharnis, 't Hoad. Eerder waren er al een perron en twee stukken spoorbaan aangelegd. Ook een prachtige replica van het kaartenhuisje verrees, bij de gerestaureerde veersteiger. Sinds kort staan er bankjes op het perron. En koffers.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De koffers en tassen, een kunstwerk van Jaap Reedijk, suggereren dat het RTM-trammetje elk moment kan komen. Wie het ziet, stapt bijna zestig jaar terug de geschiedenis in. De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij verzorgde immers in 1957 voor het laatst tramritten op Goeree-Overflakkee. De opkomst van de bus en het toenemende autoverkeer maakten de tram overbodig. Het veer van de RTM, tussen 't Hoad en Hellevoetsluis, bleef tot 1972 varen.

De belevingslocatie is gerealiseerd door de gemeente Goeree-Overflakkee, in samenwerking met het RTM-Museum. Dit in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Het is de bedoeling om in dit 'openluchtmuseumpje' activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld tijdens de Menheerse Havendagen. Dit uitnodigende herinneringspunt is bovendien een onderdeel van fiets- en wandelroutes.