Paul Louis Kalishoek in zijn beeldentuin aan de Molendijk in Melissant.
Paul Louis Kalishoek in zijn beeldentuin aan de Molendijk in Melissant. Foto: Kalishoek

Kunstenaar Paul Louis Kalishoek geniet in en van Melissant

MELISSANT – Paul Louis Kalishoek woont, na de halve wereld gezien te hebben, weer al even aan de Molendijk in Melissant. Vanuit zijn huis heeft hij een prachtig uitzicht over het achterliggende polderlandschap. Een inspirerende omgeving voor deze veelzijdige kunstenaar, die vele projecten wereldwijd op z'n naam heeft en in Nederland o.a. bekend is van het Archeon en de grootste muurschildering van Nederland, met een oppervlak van maar liefst 700 m².

Door: Adri van der Laan

Paul Louis Kalishoek is opgegroeid in Rockanje en heeft onder meer ook in Zuidland gewoond. En juist daarom heeft hij het in Melissant prima naar zijn zin. Hij legt uit dat het leven in het dorp hem wel trekt, qua mentaliteit en saamhorigheid doet het denken aan 't Rockanje van vroeger. Zelfs in het dialect op het eiland hoort hij veel vertrouwds, "want er zijn veel overeenkomsten met dat in Rockanje en Zuidland". De kunstenaar voelt zich dus wel thuis in Melissant. "Ik ben hier aangenaam verrast", verzekert hij.

Paul Louis is autodidact, terwijl hij voorbeelden van zijn muur- en vloerschilderingen laat zien, legt hij uit "dat het eigenlijk allemaal vanzelf is gekomen en een gave is". Hij verhuurde muziekstudio's in Rotterdam waar muziekgroepjes konden spelen. Echter toen gemeente Rotterdam iets dergelijks begon als werklozenproject kon hij zijn zaak wel sluiten en is hij zich toe gaan leggen op muurschilderingen en het gieten van beelden. Eén van zijn grootste klussen was vrijwel direct de grootste glasschildering van Nederland op de wand van een zwembad in Rotterdam, de schildering is inmiddels verdwenen als gevolg van vandalisme, maar Paul Louis had wel naam gemaakt. Het gevolg was dat hij deze gave als een topsporter ging benaderen en wereldwijd kennis ging vergaren en werken. Belangrijkste landen waren de Verenigde Staten, Thailand en het mekka op het gebied van muurschilderingen, Italië, waar hij zelfs jarenlang ook woonde.

Hij kreeg ook meer opdrachten en heeft inmiddels een groot aantal zeer uiteenlopende projecten verzorgd over de hele wereld. Als we Paul Louis vragen of hij nu kunstenaar is of iemand die gewoon een commercieel bedrijf runt, aarzelt hij. "Subsidie is niet mijn ding. De allergrootsten van Rembrandt tot Mondriaan hadden dit ook niet, maar er moet wel brood op de plank komen. Vermeer had zelfs een herberg". Zo is hij, naast een vloer voor de Kuip en een restaurant van topkok Sergio Herman, momenteel bezig – in nauw overleg met de Dorpsraad – met het ontwerpen van een kunstwerk op de rotonde bij Melissant. "Dit wordt natuurlijk iets met geiten", lacht hij. Verder heeft hij ook in Melissant al verschillende projecten bij particulieren afgerond. De activiteiten van Paul Louis zijn niet onder één noemer te vangen. "Ik doe van alles, in gedachten ben ik altijd bezig met mijn werk en laat me graag door mijn omgeving inspireren". Hoe hij zijn inspiratie tastbaar maakt, is op verschillende manieren. Hij ontwerpt en giet beelden voor in de tuin of voor binnen, maar ook beschildert hij vloeren in elk denkbaar motief. Zo kunnen normale vloeren veranderd worden door het aanbrengen van een marmeren structuur. Verder laat hij voorbeelden zien van plafondschilderingen. Opvallend zijn de driedimensionale schilderijen en optische illusies, waarbij schilderijen overgaan in de omgeving en soms wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet.

Op de website van Paul Louis staan tal van voorbeelden van zijn werken, zo heeft hij gewerkt voor het Archeon in Alphen aan den Rijn en voor een Duitse cruiserederij.

Maar ook particulieren kunnen bij hem terecht voor 'maatwerk' in de tuin, voor bijvoorbeeld vazen en beelden.

Meer info via www.fantasticvisions.nl.