Piet den Hertog (links), Krijn Vermaas (midden) en Peter Koudstaal in de kaasopslag van De Mèkkerstee met de onderscheidingen voor de Jerseykaas.
Piet den Hertog (links), Krijn Vermaas (midden) en Peter Koudstaal in de kaasopslag van De Mèkkerstee met de onderscheidingen voor de Jerseykaas. Foto: Adri van der Laan

Jerseykaas van het eiland: 's werelds lekkerste kaas

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ze zijn er nog een beetje beduusd van, Piet den Hertog en Krijn Vermaas van De Mèkkerstee en Peter Koudstaal van Jerseyhoeve. Nadat ze twee jaar geleden met oude Jerseykaas al 's werelds tweede werden, haalden ze dit jaar de eerste prijs bij de International Cheese Awards. "Dit is heel uniek", aldus een trotse Piet den Hertog.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Piet den Hertog legt uit dat de International Cheese Awards in Engeland een prestigieuze keuring is waar er niet 'zomaar' een prijs wordt gewonnen. "Twee jaar geleden hadden we met de oude Jerseykaas al een tweede prijs gewonnen en dan nu dit jaar de eerste prijs…. Dat komt niet veel voor en mag zeker wel uniek genoemd worden", aldus een tevreden Piet den Hertog. Die het tevens een "mooi stuk Eilandmarketing noemt".
Om 'Supreme Champion' te worden moet de kaas verschillende keuringsrondes doorlopen en wordt in iedere ronde aan steeds strenger worden smaaktests, verricht door in de kaaswereld zeer bekende en ervaren keurmeesters. De Jerseykaas won in de categorie 'Biologische kaas' eerst goud en vervolgens ging de kaas de strijd aan met alle niet-Engelse inschrijvingen voor de trofee 'Chamion Overseas' en ook deze trofee werd gewonnen. Uiteindelijk kwam de kaas terecht bij de beste kaas van de wereld en werd zij uitgeroepen tot 'Supreme Champion'. Een pracht resultaat voor alle betrokkenen, zeker als men er bij betrekt dat er maar liefst 5.000 kaasinzendingen waren.
Er wordt nauw samengewerkt bij de vervaardiging van Jerseykaas door verschillende partijen. Jerseyhoeve levert de melk voor de kaas. De melk is afkomstig van het bijzondere ras Jerseykoeien. Kleine koeien die kwaliteitsmelk leveren doordat ze biologisch worden grootgebracht en grazen op verschillende natuurgebieden in de regio. Hierin is het gras rijk aan mineralen en vitaminen en dat werkt ook door in de kaas die geproduceerd wordt in De Mèkkerstee. De kaas gaat vervolgens naar Treur Kaas in Woerden, waar het ongeveer een jaar wordt opgeslagen in een kaaspakhuis, alvorens verspreid te worden.

Krijn Vermaas van De Mèkkerstee, die verantwoordelijk is voor de productie van de kazen, legt uit dat heel belangrijk is om naar de consument en de markt te luisteren bij het maken van een goede kaas. "Je moet niet te eigenwijs zijn". Alleen dan kan er een product worden gemaakt dat bij een breed publiek 'in de smaak' valt. Hierbij is het natuurlijk van groot belang dat de pure smaak behouden blijft en dat is – gezien de prijs – met de oude Jerseykaas gelukt.
Voor Peter Koudstaal van Jerseyhoeve, het bedrijf dat de kaas in de markt zet, is het winnen van de prijs natuurlijk ook 'een opsteker' voor zijn bedrijf dat een aantal jaren geleden het initiatief heeft genomen om Jerseymelk te gaan exploiteren. De biologische manier van het houden van de koeien heeft natuurlijk ook een grote positieve invloed gehad op de smaak van de kaas en op het winnen van de prestigieuze prijs.
Door de successen van de Jerseykaas wil men de productie verder uitbreiden. De Mèkkerstee is er klaar voor. Kort geleden heeft men de apparatuur voor het verwerken van melk uitgebreid en men heeft nu een capaciteit van zes miljoen liter melk per jaar.
Overigens blijft de productie en verwerking van biologische geitenmelk en -ijs natuurlijk ook 'gewoon' doorgaan als kernactiviteit...