Enthousiaste deelnemers voor de start van de Kinderomloop.
Enthousiaste deelnemers voor de start van de Kinderomloop. Foto: Martijn de Bonte

Meer deelnemers Omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE – Dit jaar waren er bij de Omloop honderd deelnemers meer dan vorig jaar. Na een stevige bui op vrijdagavond was het verder goed wandelweer. De aangepaste route door Goedereede, Ooltgensplaat en Den Bommel viel in de smaak bij de lopers. De organisatie kijkt terug op een geslaagde 27ste editie.

Door Martijn de Bonte

Bij de start zingt Esmee Schreurs en lanceert Trots op Flakkee haar derde magazine. TOF is gratis verkrijgbaar op verschillende distributiepunten. Na het startschot van Liza van de Kreeke gaan de lopers op weg. "Kom op hé, je kunt het," roept een oudere man tegen een jonge knul die met een grijns op zijn gezicht aan zijn tocht begint.

Gezellig Goedereede

Dit jaar liepen de wandelaars voor het eerst dwars door Goedereede. De Markt staat vol met mensen die de lopers enthousiast aanmoedigen, er is live muziek en de Hollandse driekleur glimt in de regen. "Het is jammer dat je er zo doorheen bent," zegt een loper. Een andere wandelaar zegt: "Dit hadden ze jaren eerder moeten doen." De gezelligheid in Goedereede valt in de smaak. Bij Westhoeve staat een man met een grote koelbox te wachten op de lopers. Een andere bezoeker vraagt: "Zit daar de doping in?"

Meer uitvallers

Op vrijdagavond krijgen de wandelaars een stevige bui 'op hun dak', verder blijft het droog. De temperatuur is ideaal voor wandelaars, maar ze moeten het wel opnemen tegen een sterke wind. Bij de 110 kilometer is dit jaar bijna één op de vijf wandelaars uitgevallen. Dat percentage van 20 procent ligt hoger dan voorgaande jaren, toen was het 15-16 procent. De organisatie denkt dat de harde bui en daarna het stuk over het strand heeft gezorgd voor meer uitvallers. Twee wandelaars moesten tijdens de Omloop door de hulpdiensten naar het ziekenhuis worden gebracht.

Routewijzigingen

In Oude-Tonge was er dit jaar voor het eerst een cultureel ontbijt. Ruim 140 mensen schoven aan voor een ontbijtje. Iets verderop staan dames pannenkoeken te bakken voor de lopers. "Zonder pakjes en zakjes en gebakken met roomboter." In Ooltgensplaat was de rustpost in multifunctioneel gebouw 't Centrum, door de wijziging in de route liepen de deelnemers dit jaar door het dorp heen. In Den Bommel was er Woord en Kunst in de Bommelstee. Voor het gebouw was er een stempelpost voor de lopers. De dames die de kaartjes knippen en de lopers voorzien van eten en drinken vinden het "hartstikke leuk" dat de Omloop nu echt door het dorp gaat. "Zo kunnen we het dorp promoten". Een wandelaar die aan komt lopen zegt: "In Den Bommel geen rommel."

In Stad hadden de dorpsbewoners weer uitgepakt. Lopers werden warm onthaald met een ereboog en vrolijk lied. Een mevrouw zegt enthousiast: "Geweldig, wat doen jullie dat leuk." Ondertussen zingen de Stadtenaren: "Je gaat het redden, want je bent een kei."

Lees meer op pagina 6, 14 en 15.