De kopstukken van de wedstrijd kort na de start. Rechts Harmes en Akershoek, links De Geus en Van Beusichem.
De kopstukken van de wedstrijd kort na de start. Rechts Harmes en Akershoek, links De Geus en Van Beusichem. Foto: Adri van der Laan

Erwin Harmes en Laurey van den Berge winnen in 32e Strandloop

OUDDORP - Vrijdag 5 augustus werd in Ouddorp de 32e Bloemfontein Strandloop georganiseerd door AV Flakkee. Deze loop staat bekend om de schitterende natuur op de Kop van Goeree, ruim 300 lopers genoten op deze mooie zomeravond van het fraaie parcours over 5 of 10 km waarbij Erwin Harmes en Laurey van den Berge zich de sterkste toonden op de langste afstand.

Vorig jaar was het podium op de 10 km geheel Flakkees met David Bouman als winnaar. De kans dat dit succes geƫvenaard zou worden werd stevig verkleint toen Erwin Harmes uit Middelburg zich aan de start meldde. Twee dagen eerder werd hij nog tweede in de Boulevardloop Vlissingen. "Ik ben daar goed van hersteld en dus ga ik voor de overwinning hier", aldus Harmes die altijd vol strijdlust aan de start verschijnt. Zijn grootste opponent was Marco Akershoek, de prof-triatleet was speciaal voor deze wedstrijd afgereisd naar zijn geboortegrond. "Als het uitkomt loop ik graag op Flakkee, en heb hier vaker meegedaan maar dan de 5km, dus ik ben benieuwd wat ik kan op de tien". En zo schoot Andre van den Nieuwendijk namens de hoofdsponsor de lopers om 19.30 weg vanaf strandtent de Zeester.

Al in de eerste kilometer was er schifting. Timo de Geus (Spirit) en Christiaan van Beusichem (Numansdorp) gingen hard van start, beide heren liepen de 5 km en uiteindelijk toonde van Beusichem zich de sterkste door te winnen in 16.10, De Geus werd tweede in 16.47 en Edwin Stolk was de eerste Flakkeese loper op de derde plaats in 18.24. Intussen was de strijd op de 10 km in volle gang, Harmes was als een komeet gestart en raasde met dik 19 km/h over de duinpaden richting de Kwade Hoek. Hij had blijkbaar geen schrik van het feit dat het parcours richting het slot alleen maar zwaarder wordt. Akershoek was de enige die in het spoor van Harmes kon blijven. Daarachter volgde een drietal met Erwin Poldervaart (Pallas93), David Bouman en Ricardo Sint Nicolaas namens AV Flakkee. Net voordat de lopers begonnen aan het onverharde pad viel vooraan de beslissing, Akershoek kon het tempo van Harmes niet langer volgen en loste. In de achtervolgende groep moest Bouman eraf, halverwege noteerde hij 16.43 en lag daarmee 13 sec. achter op Sint Nicolaas en Poldervaart die er met 16.30 op de eerste 5 km een harde koers van maakten. Eric Wolfert (Flakkee) was iets behoudender gestart en lag op de zesde plaats, met 17.15 klokte hij een goede doorkomst, maar de vraag was of hij zijn voorgangers nog kon bedreigen.

Het tweede deel is in vergelijking met het eerste een stuk zwaarder, de graspaden tussen km vijf en acht vormen een moeilijke inleiding op de afsluitende 2 km over het mulle zand. Harmes bleef goed tempo maken en ging met een riante voorsprong het strand op, zijn zege kwam niet meer in gevaar en na 33.38 kwam hij als eerste over de finish. "Ik heb genoten van het parcours, er zit veel uitdaging in en ik ben blij met de overwinning". Akershoek kende een zwaar slot, maar wist zijn tweede plaats te behouden, hij finishte na 35.13 en bleef daarmee uit de greep van Poldervaart die derde werd in 35.27. Bouman liep een sterke finale en was met 35.38 sneller dan zijn winnende tijd van vorig jaar. "Nu wordt ik vierde, de concurrentie was erg sterk vandaag, ik heb goed gelopen en heb genoten van de strijd". Sint Nicolaas werd vijfde in 36.13 en wist daarmee nog net uit de greep van Wolfert te blijven die op het strand veel terrein had goedgemaakt en na 36.19 als zesde finishte. Laurey van den Berge pakte bij de dames de overwinning, ondanks dat ze weinig tegenstand had deed het niet af van haar prestatie, als 17e overall liet ze heel wat mannen achter zich en met 39.54 noteerde ze een goede tijd. Ook bij de jeugd werd goed gepresteerd, Thom Tieleman won de 500m in 1.38 en bleef Milan Kooijman 1 sec. voor. Marit van Groningen won bij de meisjes in 1.52.