Afbeelding
Foto:

Nederlands kampioen Johan van Nimwegen schiet bijna alle kleiduiven uit de lucht

MIDDELHARNIS – In Middelharnis woont een Nederlands kampioen: Johan van Nimwegen. De 47-jarige kleiduivenschieter behoort al jaren tot de nationale top, maar wist nooit verder te komen dan een derde of een tweede plaats. Op zaterdag 25 juni, tijdens het NK Sporting Skeet op de banen van schietvereniging De Betuwe in Ommeren, was het echter raak: Van Nimwegen schoot 122 van de 125 kleiduiven uit de lucht en was daarmee de beste van Nederland.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

En dat terwijl de kersverse nationaal kampioen de laatste tijd wat minder wedstrijden schiet. Dat heeft te maken met het feit dat zijn club in Lopik enige tijd noodgedwongen stil ligt vanwege een Hinderwet-kwestie, maar ook met het gegeven dat Van Nimwegen veel tijd besteedt aan het trainen van de 16-jarige zoon van een vriend.
"Maar dit jaar was ik weer stilaan begonnen", zegt de inwoner van Middelharnis, die al zeker vijfendertig jaar actief is als kleiduivenschieter. "Op de NK was een heel sterk veld. Er zijn vier rondes met steeds vijfentwintig kleiduiven. De beste zes gaan naar de finale en schieten er nog een keer vijfentwintig. Ik hoopte vooraf dat ik bij de beste zes zou komen. Degene die tussen de 96 en 100 treffers heeft, wint het NK, dacht ik."

Het begin was niet best. In de eerste ronde miste Van Nimwegen er twee van de vijfentwintig, terwijl de naaste concurrentie één misser noteerde of volle bak schoot. In de tweede ronde herstelde de Flakkeese kleiduivenschieter zich: vijfentwintig treffers. Maar de twee belangrijkste concurrenten behaalden dat resultaat ook. De volgende, derde ronde, begon zich een kentering af te tekenen. Johan van Nimwegen schoot opnieuw alle kleiduiven uit de lucht, terwijl zijn opponenten er één of twee misten.

"Dan wordt het spannender", blikt de Nederlands kampioen terug op die zaterdag in juni. "De druk wordt hoger en hoger. Je moet geloof in je eigen kunnen blijven houden en kunnen omgaan met de spanning." Dat lukte goed: 24 kleiduiven kwamen uit de lucht vallen. Daarmee stond Van Nimwegen op een score van 97 uit 100. De beste tegenstanders scoorden 97 en 96.
In de finale, waarin ook Johans broer Cees uitkwam (met een score van 95), misten de latere nummers twee en drie allebei één kleiduif, terwijl Johan alle kleiduiven aan poeier schoot, zoals hij het zelf omschrijft. "Het was muis- en muisstil toen ik op de schietpost stond. Ik was als laatste en wist dat ik alles uit de lucht moest schieten. Ik dacht: als ik nog een keer Nederlands kampioen kan worden, dan moet het nu gebeuren. De druk was hoog. Daar kwamen ze: duif voor duif. Het allerlaatste schot besliste het kampioenschap: raak."

Na het laatste schot en het applaus kwam de ontlading en sloeg de vermoeidheid toe, na een lange dag vol concentratie. Johan kon nog net zijn handtekening zetten; zijn hand trilde toen hij de pen naar het papier bracht. Iedereen gunde Johan van Nimwegen het kampioenschap, ook de nummer twee, Jan-Cor van der Greef, die al zoveel won in zijn carrière. En ook Eric Swinkels, misschien wel de bekendste kleiduivenschieter van Nederland. Johan knalt er jaren voor, was zijn reactie.

Concentratie

Dat is waar. Als jong ventje begon hij al te schieten, net zoals zijn opa en zijn vader. "Op een gegeven moment zit je op een niveau van 85 procent. Wil je ze allemaal raken, dan moet je blijven trainen. Hoe meer je traint, hoe beter het gaat. Maar het belangrijkste is het mentale. Je moet doorgaan en alles om je heen kunnen vergeten om een treffer te kunnen maken. Je doet het helemaal zelf. Concentratie, reactie, het mentale – dat is het belangrijkste in de kleiduivensport." Het is te begrijpen, want de kleiduif, een oranje gebakken schoteltje, komt met 120 tot 130 kilometer tevoorschijn. Op z'n kant. Die moet je dan raken met een hagelpatroontje. "De trefkans is niet zo groot", lacht Johan.
Nederlands kampioen worden, dat is de kers op de taart na die tweede en derde prijzen en ooit een regiokampioenschap en winst op het Zeeuws kampioenschap. "Volgend jaar verdedig ik mijn titel", zegt Van Nimwegen vastberaden.

<kader> Teamkampioenschap

Bij het teamkampioenschap, eveneens op 25 juni, won Johan van Nimwegen een zilveren medaille, samen met zijn broer Cees en Kiek van Ieperen. De prijzenkast in huize Van Nimwegen, die toch al goed gevuld is, raakt dus voller en voller.