Op het dak van verenigingsgebouw Bij de Bron liggen sinds het voorjaar 24 zonnepanelen.
Op het dak van verenigingsgebouw Bij de Bron liggen sinds het voorjaar 24 zonnepanelen. Foto: Kees van Rixoort

Eerste Groene Kerk van het eiland doet mee aan de Omloop

DEN BOMMEL – Wandelen is beter dan autorijden. Voor je lichaam én voor het milieu. Daarom doen twee teams van de Hervormde Kerk in Den Bommel mee aan de Omloop, die vrijdag 19 augustus begint in Middelharnis. Twee estafetteploegen van drie personen – met een team van vier begeleiders – verschijnen duidelijk herkenbaar aan de start. De deelnemers dragen een shirt met het logo van de Groene Kerk.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

"Wij zijn de eerste en tot nog toe enige Groene Kerk op Goeree-Overflakkee", zegt Jan Meinster, scriba van de kerkelijke gemeente én Omloop-deelnemer. "Er zijn vijftig kerken op het eiland. We hopen dat er meer zullen aanhaken. Tijdens de Omloop promoten we het door ons te laten zien als Groene Kerk."
Groene Kerk, een programma van Kerk in Actie en Tear, is een landelijk initiatief om kerken enthousiast te maken concrete duurzame stappen te zetten. In heel Nederland zijn er momenteel 97 Groene Kerken. Ze hebben een bordje naast de toegang met het logo.
"Groene Kerk is geen keurmerk. Er komt geen commissie langs die een oordeel komt vellen", vertelt Meinster. "Je bent Groene Kerk als er intenties zijn om je groen en duurzaam in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit de stroomvoorziening, de verlichting, de koffie de je als kerk schenkt en andere producten die je gebruikt, maar ook uit de prediking: staat de predikant af en toe stil bij hoe we met de schepping horen om te gaan?"

Zonnepanelen

Vorig jaar wist de Hervormde Kerk in Den Bommel via een actie van Deltawind vier zonnepanelen binnen te halen. Die liggen nu op het zuidelijke dak van het verenigingsgebouw Bij de Bron, samen met twintig zelf aangeschafte panelen.

Lees verder op pagina 6.