Roderick Pijls (rechts) en Robin Oudshoorn willen kinderen laten ontspannen op het strand.
Roderick Pijls (rechts) en Robin Oudshoorn willen kinderen laten ontspannen op het strand. Foto:

Kiters zetten zich in voor kinderen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Facebookbericht werd 500 keer gedeeld en bereikte ruim 80.000 mensen. Roderick Pijls had zelf niet verwacht dat er zoveel interesse zou zijn voor de Fun Dag waarbij kinderen gratis kunnen sporten op de Brouwersdam. Het doel is om kinderen waarbij er thuis geen financiƫle middelen zijn om te sporten een hele dag plezier te laten beleven. "We willen dat kinderen de hele dag met een lach rondlopen."

Door Martijn de Bonte

Roderick woont in Middelharnis, maar reist als professioneel kitesurfer over de hele wereld om zijn sport te beoefenen. "Ik kom op veel mooie plekken, maar ik zie ook veel armoede. Daarom wil ik graag iets terug doen voor de wereld. Wij kunnen niet de wereld veranderen, maar wel iets goed doen." Samen met vastgoedmanager en fervent kitesurfer Robin Oudshoorn uit Egmond aan Zee bedacht hij tijdens een barbecue het concept voor een sportdag op het strand voor kinderen in een moeilijke situatie.

Plezier met wind

"Wij leven voor het kitesurfen. Het is een uitlaatklep. Vroeger zat ik op hockey, dat is ook een mooie sport. Maar op het water kan je alles zelf bepalen. Niemand vertelt waar je naartoe moet gaan, je bent alleen met de elementen van de natuur. Veel mensen zien de wind als iets vervelends waar ze op de fiets tegenin moeten trappen. Maar je kunt heel veel plezier hebben met de wind."

"Kinderen kunnen vanaf 10 jaar leren kitesurfen. Het materiaal wordt steeds beter, waardoor kiten heel veilig is. Het is niet moeilijk om aan te leren, maar een goede instructeur is belangrijk. In Braziliƫ heb ik kinderen van vijf jaar zien kiten. Het lastigste punt is om het vliegeren te combineren met het varen op het surfboard. Eigenlijk moet het besturen van de kite automatisch gaan, net als het schakelen in de auto." Roderick helpt nog een misverstand uit de weg: "Kiten is net zo goed een vrouwen- als een mannensport, mijn vriendin is ook professioneel kitesurfer."

Beachgames

Tijdens de Kids Fun Dag gaan de kinderen het water op om te suppen, daarna wordt er gevliegerd met powerkites. Na de lunch, die wordt gesponsord door Natural High, zijn er verschillende beachgames, zoals touwtrekken en beachvolleybal. En de reddingsbrigade komt vertellen over zeehonden, zwemmen en nog veel meer. "We hopen dat de kinderen vol energie aankomen en na afloop in de auto in slaap vallen."

Kopje koffie

Met het organiseren van de dag willen de mannen ook laten zien dat het mogelijk is om naast een fulltime baan iets te doen voor een ander. "Al ga je maar een kopje koffie drinken bij iemand."

Binnenkort is de eerste dag waarbij 30 kinderen komen sporten bij Natural High. Aanmelden is niet meer mogelijk, de deelnemers zijn al geselecteerd. Het tweetal wil in de toekomst nog vaker evenementen voor kinderen organiseren. "Ik hoop dat de kinderen over tien jaar zeggen: 'Weet je nog toen op de Brouwersdam, dat was echt geweldig'."